неделя, 15 август 2021 г.

Баница /традиционна/ с готови кори

 
 🌺 Днес е един от най-големите християнски празници, денят на Божията майка Голяма Богородица.
От все сърце ви пожелавам здраве, любов и благоденствие! 🙏 




вторник, 27 юли 2021 г.

Най-вкусните пилешки крилца на фурна


Нямат равни! Нямат нужда от допълнителна декорация и разни други макияжи. Естествено красиви. Лигите ти потичат само при вида им.
Многократно приготвяни у дома. Перфектното бирено мезе.  🍻




четвъртък, 15 юли 2021 г.

Сладоледена торта три варианта


И вие ли като "и ние" ядете сладолед целогодишно?  😃
Няма точен момент за желаната вкуснотия. Правим я на момента. За утре нищо не се знае. 



четвъртък, 17 юни 2021 г.

Панна кота с желирани плодове


Често я правим у дома особено през летните месеци, когато мамината градина изобилства от плодове. С кисело мляко я предпочитаме, защото ни е винаги домашно, но в оригинал е със сметана. Ще ви покажа и двата варианта. С нито един няма да сбъркате. 
Ако реша да поглезя само себе си, си правя и с кафе. Ей, така! Само за мен, че и мама е човек. 😊



четвъртък, 10 юни 2021 г.

Особуко с гремолата и ориз арборио


Друго си е ей тъй гръмко да го напишеш. Да те грабне. Да се замечтаеш. Италианско да ти стане. И току виж вземеш, че си го и сготвиш. Всъщност няма как да Не. Голям пропуск ще е. Божественярско е, както казва една наша видна "дама". 😃 Особено ако успеете като мен да си намерите перфектните шайби телешки джолан. В Пловдив си ги намираме в Магазин за месо и колбаси - Попов. За вас не знам. Заповядайте! 



сряда, 9 юни 2021 г.

Чийзкейк на клечка/Cheesecake Popsicles


На това се зарадваха много децата, а и техните приятелчета. Като се има в предвид, че чийзкейка във всякакви форми е на голяма почит у дома.
Горе долу следвах стъпките на това клипче, но промених доста неща, за които ще ви разкажа.



вторник, 8 юни 2021 г.

Свинско бавно печено


Заради уважението ни към вкусната храна у дома тя се готви бавно и лежерно. Особено по празници. Да се насладиш на очакването и ароматите. 

Ако решим менюто ни е да е със свинско, то то се приготвя в два варианта. Бавно готвено нарязано на порции или бавно готвено цяло парче.
 



понеделник, 7 юни 2021 г.

Шоколадова торта с горски плодове


Трябва ли ми шоколадов блат винаги ползвам рецептата на Ирина Купенска. https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
Няма нужда от сиропиране, а и е много лесен за направа.
Единственото което ще добавя е,



Солени тарталети с грах и бекон


Тези тарталети са ми основа за всяка солена плънка. Правя ги, когато намеря време. Стоят изпечени в хладилника с дни до седмица, докато дойде време да ги напълня.



четвъртък, 27 май 2021 г.

Ягодова лимонада с прясна мента

Затопли се и сезонът на ягодите дойде. Ароматът им знаете е божествен. Аз си ги бера от мамината градина. Една за мен, една за кошничката. Две за мен, една за кошничката...може би, още една за мен...

На финала поглеждам дали все пак нещо съм набрала. О, чудно! За лимонада ще има, че даже и за една Панакота. Разкошно! 💖



четвъртък, 20 май 2021 г.

Кето хлебче с тахан


Отдавна искам да ви покажа това пълно със здраве и наситен ядков вкус хлябче.
Ужасно ми е вкусно и като сандвич запечен с домат, шунка и чедър. 😋



вторник, 18 май 2021 г.

Сьомга на тиган с гриловани зеленчуци и песто от магданоз и орехи


За мариноване на сьомгата ползвах домашно песто от магданоз, понеже свърших запасите от босилеково такова.
*В тази статия ще ви покажа как да си го приготвите и вие.
**Грилованите зенчуци са перфектната гарнитура. Чудни са! 
Специалитет са на нашия татко от както реших, че аз месо с въглехидрат няма да комбинирам....понякога. 😉



Песто от босилек и орехи


Що е то песто?
Думата идва от италианската дума "pastre" - стриване, смачкване. Иначе казано сос от италианската кухня приготвен от три продукта - босилек, зехтин и сирене. Съществува и вариант със сушени домати, който също ви препоръчвам да опитате.

Защо с орехи?
Защото ги имаме в България в изобилие и повярвайте ми е невероятно вкусно особено ако са препечени.