сряда, 30 декември 2020 г.

Питките на "Мама Цвети"

Новогодишна питка

Тестото, с което замесвам моите питки
 
Продукти за тава с d=32 см:
✅около 900 гр брашно
1/2 кубче прясна мая
300 мл. топла вода или топло прясно мляко  
3 с.л. кисело мляко 
1 равна с.л. сол
1 равна с.л. захар
3 с.л. краве масло за тестото и отделно за оформяне на питката /ако не ползвате масло може и с олио/
3 яйца /двете яйца + белтъка на третото за замесване на тестото, а жълтъка за намазване на втасалата питка/ 
 
Още за намазване:
1 ч.л. олио
1 ч.л. прясно мляко 

Приготвяне:
 
👆Всички продукти трябва да са на стайна температура.
👆Пресейте брашното поне два пъти.
👆Осигурете си помещение, в което температурата да е поне 25°. Питките обичат да им е топло. 💖

Дундавелка ☺

💮Натрошаваме маята в половината топло  мляко смесено с 2 с.л. от брашното и 1/2 с.л. захар. 
💮Покриваме с кърпа и оставяме за около 10 мин., за да шупне.
💮Ако месите в машина за хляб като мен правилото е, че първо се изсипват течните съставки, а след това постепенно сухите.
Смесваме в съда на машината разбитите предварително с вилица яйца, кисело мляко, топло прясно мляко и стопено масло. 
💮След това започваме да добавяме постепенно пресятото брашно смесено със захарта и солта.
Дори да месите на ръка, солта винаги слагайте на края,  защото "солта и маята не се обичат", както баба казваше.
💮Омесваме гладко и меко тесто.
💮Прехвърляме го в леко намазнена купа и го оставяме да втаса докато удвои обема си за около час покрито с кърпа. 
НЕ забързвайте този процес във фурна, както съветват на доста места. На глутенът му трябва време, за да се развие.

Специално за баба 💖

💮 Идва ред на оформяне на питката. Ще ни трябва масълце. В интернет има доста плетки и красоти. Някой ден ще ви покажа как оформям тези от снимките и други.

В случая /новогодишната питка/ съм оформила топчици,  които подреждаме върху хартия за печене. Отделям част от тестото за евентуална декорация, която увивам отделно във фолио. /Тази част оформям малко преди печене на самата питка, защото не искам да бухва, а да запази максимално формата си. В случая оформих цифрите и стрелките на часовника, както и плитката.

За имения ден на баба 💖

💮 Оставяме питката да втаса още 20-30 минути.
💮След това намазваме със смес от жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. 
💮 Подреждаме декорацията.
💮 Печем в предварително загрята на 180° фурна за около 45 минути.
💮 Напръскваме с малко вода /с пулверизатор е най-добре/ и покриваме с кърпа.

Без повод. Честит ни нов ден! 💖

Още един много красив вид декорация.

Замесваме си тесто от равни количества брашно и пшенично нишесте, вода в количество колкото да не лепи и да може да се разточи. Също и щипка сол. Разточваме и оформяме желаните елементи.

Когато питката е почти готова я изваждаме от фурната и с помощта на малко от заделената смес за намазване на питката ги залепваме отгоре.

Връщаме питката обратно във фурната и допичаме за още няколко минути.

💫 Новогодишна идея: Скрийте във всяка една топчица предварително опаковани в алуминиево фолио късметчета. Това може да замени новогодишната баница с късмети.

Ако ви е трудно като на мен да измислите забавно късметче ето тук се намират интересни попадения. Любим ми е празния късмет. 😃 https://nenovinite.com/ne/rubriki/banichni-nekusmeti-2020202

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 

Няма коментари:

Публикуване на коментар