сряда, 29 юли 2020 г.

Мусака от тиквички без/с месо


   В сезона на тиквичките в на мама градината те са в изобилие. Съответно у дома присъстват почти ежедневно. Следователно " на домашните им никнат вече по главите". В постоянна чуденка съм как да ги оползотворя. Замразявам, мама стерлизира. Супа, лазаня,  бюрек ... Щом и в шоколадов сладкиш ги сложих /Уникален!/... 

   Трябваше да е без картофи, че сега и те са в изобилие. Оризът ми се стори перфектен  в случая.  /Не изхвърляйте първата му вода, когато го миете. Богата храна за орхидеите е. /
   Реших да добавя и месце, но вие може да го пропуснете. Пак ще е вкусно.
   Купувам телешко или свинско рагу, което варя поне 3-4 часа. Костният бульон е супер храна. За ползите от него тук

Необходими продукти:
мерителна чаша от 200 мл.
2 тиквички ( ̴ 500 г) 
1 морков
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
200 гр. бял ориз
2-3 с.л. доматено пюре или един по-голям домат
сол/ черен пипер на вкус
олио
копър или джоджен
пресен магданоз
500 гр. рагу

За заливката:
3 яйца
1  ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. кашкавал

Начин на приготвяне: 

*Сваряваме рагуто.
*Измиваме добре ориза под течаща вода и го накисвам в студена вода за 30 мин. Оставяме го да се отцеди.
*Нарязваме лука и моркова на ситно и задушаваме в дълбока тенджера или по-голям тиган с малко мазнина. /Морковът е по-полезен за нас, когато е обработен с мазнина/


*Прибавяме ориза и задушаваме за още малко. След това добавяме ситно нарязания домат. Аз ползвах пюре и го добавих на края.


*Добавяме ситно нарязаните тиквички и чесън. Овкусяваме със сол и пипер на вкус. Ако тиквичките пуснат вода, оставяме тя да поизври.
*Прибавяме наситнен копър и разбъркваме.
*Изсипваме в леко намаслена с олио тавичка. Добавяме магданоз, месото и 3 ч.ч бульон/вода.
  Тук е тънкият момент, колко течност да добавим. Винаги чета какво е отношението вода:ориз на опаковката. При всички е различно. Добавям толкова течност, колкото е посочена въпреки, че оризът поема част от водата на тиквичките. 

*Печем в загрята фурна около 20 мин на 200 градуса.


*Когато ястието е готово, заливаме със сместа от яйцата, прясното мляко и щипка сол.
*Запичаме за около 5 минути във фурната, а след това добавяме и настъргания кашкавал, като оставяме да се запече за още 5 мин.
*Поднасяме с пресен магданоз и чаша бяло вино.



Наздраве!


4 коментара:

  1. Разнообразните ястия с тиквички са много вкусни и лесно смилаеми.Напълно съвместими със сезона.
    Смело напред в овладяването на кулинарията!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно и много качествено поздравления за което ,браво продължавай в същия дух ❤️

    ОтговорИзтриване