В сезона на тиквичките в на мама градината те
са в изобилие. Съответно у дома присъстват почти ежедневно. Следователно " на домашните им никнат вече по главите". В постоянна чуденка съм как да ги оползотворя.
Замразявам, мама стерлизира. Супа, лазаня, бюрек ... Щом и в шоколадов сладкиш ги сложих /Уникален!/...
Трябваше да е без картофи, че сега и те са в
изобилие. Оризът ми се стори перфектен в
случая. /Не изхвърляйте първата му вода,
когато го миете. Богата храна за орхидеите е. /
Реших да добавя и месце, но вие може да го
пропуснете. Пак ще е вкусно.
Купувам
телешко или свинско рагу, което варя поне 3-4 часа. Костният бульон е супер храна. За ползите от него тук.
Необходими
продукти:
1
морков
1
голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 скилидки чесън
200
гр. бял ориз
2-3
с.л. доматено пюре или един по-голям домат
сол/
черен пипер на вкус
олио
копър
или джоджен
пресен магданоз
пресен магданоз
500
гр. рагу
За
заливката:
3
яйца
1
ч.ч. прясно мляко
1
1/2 ч.ч. кашкавал
*Сваряваме
рагуто.
*Измиваме
добре ориза под течаща вода и го накисвам в студена вода за 30 мин. Оставяме го
да се отцеди.
*Нарязваме
лука и моркова на ситно и задушаваме в дълбока тенджера или по-голям тиган с
малко мазнина. /Морковът е по-полезен за нас, когато е обработен с
мазнина/
*Прибавяме ориза и задушаваме за още малко. След това добавяме ситно нарязания домат. Аз ползвах пюре и го добавих на края.
*Добавяме ситно нарязаните тиквички и чесън. Овкусяваме със сол и пипер на вкус. Ако тиквичките пуснат вода, оставяме тя да поизври.
*Прибавяме наситнен копър и разбъркваме.
*Изсипваме в леко намаслена с олио тавичка. Добавяме магданоз, месото и 3 ч.ч бульон/вода.
Тук е тънкият момент, колко течност да добавим. Винаги чета какво е отношението вода:ориз на опаковката. При всички е различно. Добавям толкова течност, колкото е посочена въпреки, че оризът поема част от водата на тиквичките.
*Печем в загрята фурна около 20 мин на 200 градуса.
*Прибавяме наситнен копър и разбъркваме.
*Изсипваме в леко намаслена с олио тавичка. Добавяме магданоз, месото и 3 ч.ч бульон/вода.
Тук е тънкият момент, колко течност да добавим. Винаги чета какво е отношението вода:ориз на опаковката. При всички е различно. Добавям толкова течност, колкото е посочена въпреки, че оризът поема част от водата на тиквичките.
*Печем в загрята фурна около 20 мин на 200 градуса.
*Когато ястието е готово, заливаме със сместа от яйцата, прясното мляко и щипка сол.
*Запичаме за около 5 минути във фурната, а след това добавяме и настъргания кашкавал, като оставяме да се запече за още 5 мин.
*Поднасяме с пресен магданоз и чаша бяло вино.
*Запичаме за около 5 минути във фурната, а след това добавяме и настъргания кашкавал, като оставяме да се запече за още 5 мин.
*Поднасяме с пресен магданоз и чаша бяло вино.
Разнообразните ястия с тиквички са много вкусни и лесно смилаеми.Напълно съвместими със сезона.
ОтговорИзтриванеСмело напред в овладяването на кулинарията!
Благодаря! ❤
ОтговорИзтриванеМного вкусно и много качествено поздравления за което ,браво продължавай в същия дух ❤️
ОтговорИзтриванеБлагодаря! ❤
Изтриване