петък, 31 юли 2020 г.

Пудинг крем с праскови


   Това кремче е много любимо у дома. Може да бъде както от праскови, така и от всеки друг плод. Интересното при него е диагоналния му изглед и как се получава. Такава асиметрия много впечатлява децата, а и не само. Ще ви разкажа за поне два варианта.
  
Вариант - Трябва ми сега и веднага!

*около 500 мл. пасиран компот от праскови или нектар
*1 п. желатин
*1 п. готов пудинг ванилия по избор /не ме убивайте - ползвам ги по някога /

Приготвяме желатина според указанията на опаковката и го добавяме към пасираната смес.


 Изсипваме в десертни чашки и оставяме в хладилник да се охлади за поне два часа. За удобство ползвам формата за мъфини.


През това време може да свършите една две от всичките ви куп задачи.
Приготвяме избраното кремче пак според указанията на опаковката и шприцоваме върху вече желирания плод.


Украсяваме.

Вариант - Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш!

*500 гр. праскови /плод по избор/
*захар по желание и на вкус
*1/2 ч.л. лимонов сок, за да не потъмнее плода
*1 п. желатин

Разтваряме си желатина в 10 мл. студена вода, оставяме го да набъбне и го стопяваме на водна баня.
Пасираме плодовете. Добавяме захарта, която е пожелание и лимоновия сок. 
Разбъркваме добре и добавяме желатина.
Изсипваме в десертни чашки по описания начин и забравяме в хладилника за поне два часа.
Тук няма време за друга работа и се захващаме с втория крем.

Крем "Ванилия":
*2 яйца на стайна температура
*4 с.л. брашно
*500 мл. прясно мляко
*1/2 ч.ч. захар
*1 п. ванилова захар
*2 с.л. масло

Сваряваме млякото със захарта като си оставим 50 мл., за да разбием с него яйцата и брашното /с вилица или бъркалка/. Добавяме 2 -3 с.л. от свареното мляко към яйчената смес, за да темперираме и я изсипваме на тънка струйка с непрекъснато бъркане във врялото мляко. Котлона не трябва да е силен. При мен от 9 степени намалявам на 5. Бъркаме докато се сгъсти.
Отместваме от котлона, добавяме ваниловата захар и маслото и оставяме да се охлади на пълно. Покриваме го със стреч фолио, за да не образува коричка.
Шприцоваме върху желиралия се вече плод и украсяваме.


Весело лято!!! 😍

6 коментара:

  1. Ще го приготвим, у дома обичаме крем чета 🙂🍊.

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм изглежда , много вкусно , определено трябва да се пробва , благодаря за което 🍀✌️👌🧁🤗

    ОтговорИзтриване
  3. Търпение подкрепено с умение, постига успение!!!
    Дизайна и вкусовите качества са на висота!
    Приятно наслаждение!

    ОтговорИзтриване