сряда, 5 август 2020 г.

Чийзкейк "Лято" /без печене/

Чийзкейк "Лято"
   Обичам го това лято!
Изобилие цари на всякъде. А в гората... Ах, гората! Даде ни боровинки.

Благодаря за гласовете ви!
Получи се вълшебно. 😊
   И след кратко проучване стана ясно за каква вкуснотия ще се разгърнат.  На прибиране задължителна отбивка при мама. А там градината дава от всичко по много. На бързичко грабвам 3 прасковки и пълна купа с къпини  и се захващам да майсторя. Реших, че много ще подхождат на "горските другарки".

Нектарът от праскови на мама.
   Влизам в кухнята, а  там ме чака голяма тенджера нектар. Разкош! Още топъл по тайна рецепта на мама .

   Ароматът му омайва.  И решено. Това изобретение трябва да присъства в моето творение. 💕

   Във всяка една точка на света чийзкейкът има своя различен прочит. У нас той се приготвя основно с крем сирене. Италианците използват рикота, докато гърците залагат на фета. Германците предпочитат извара, а японците използват комбинация от царевично нишесте и яйчен белтък. Има и интересни чийзкейкове, които включват синьо сирене, морски дарове, пикантно чили и дори тофу. Въпреки всички вариации, основна съставка на този така популярен десерт си остава сиренето.
   А знаете ли, че при някои гръцки сватби чийзкейкът се е използвал за сватбена торта?  😍

  Лирическото отклонение до тук. Продължаваме с кулинарното.

Бадемите накисваме за една нощ,
а плодовете отцеждаме добре от водата. 

Необходими продукти :
 /формата да не е с диаметър повече от 26 см./
 2 x 200 гр. крем сирене
600 мл. нектар
2 п. желатин
праскови, къпини, боровинки /плодове по желание/

Блат:
200 гр, фурми без костилка
100 гр. белени бадеми накиснати за една нощ във вода
50 мл. кокосово масло

Желе:
200 гр. плод /къпини и боровинки/
100 гр. захар
1 п. желатин
1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
  • Подготвяме си формата. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента, за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на чийзкейка. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях. 
  • Приготвяме блата като пасираме фурмите заедно с маслото и разбъркваме с изцедените от водата бадеми. Може да ги смелите в блендер, но аз исках да се усещат.
    Нека има и цели фурми.
  • Изсипваме във формата и притискаме добре към дъното. Прибираме в хладилник да стегне.
  • Разтваряме двете пакетчета желатин в 20 мл. студена вода и го изчакваме да набъбне за около 10 мин. Разтопяваме го на водна баня. /Аз го разтворих във все още топлия нектар./
  • Разбиваме крем сиренето заедно с нектара и желатина. Внимание! Ползвайте пасатор, понеже с миксера много се пръска.
    Оставете си плодове за декорация.
    Разделяме сместа на две. В едната добавяме леко намачкани боровинки, а в другата също така леко намачкани праскови. Правим това, за да се оцветят слоевете на кейка, а и да се усещат плодчета. Вие може да ги пасирате до гладкост.  
  • Изливаме върху вече стегналия блат първо лилавата смес, понеже от горе ще е лилавото желе. Да е в контраст с прасковите. Естетика!😇
  • Оставяме в хладилник да стегне за около час. След това изсипваме втория слой.
  • Докато чакаме приготвяме желето. Накисваме желатин по оказания по-горе начин. Изсипваме в купа плода,захарта и половин ч.ч.вода. Бъркаме около 3-4 мин, колкото да се стопи захарта и плода да си пусне сока. Сваляме от котлона и прецеждаме през цедка, за да се отделят семчиците. В тази топла смес изсипваме желатина и бъркаме докато се разтвори. Трябва да изстине до стайна температура.
  • Вече желиралия се чийзкейк изваждаме от хладилника и започваме да редим плодчета. Преди това изсипваме малко от желето, за да може да се залепят и да не изплуват като изсипем  и останалото. Изливаме остатъка и оставяме в хладилник. 
Такъв разкош не може да остане само у дома. Трябва да се сподели и с приятел.
Нали, Луше? 💓


Източник на историята за чийзкейка: https://www.cheesecake.com/History-Of-Cheesecake.asp

1 коментар:

  1. Подробното презентиране на кейка,ни въведе в едно ново творение,изпълнено с много любов и професионализъм!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване