Чийзкейк "Лято" |
Изобилие цари на всякъде. А в гората... Ах, гората! Даде ни боровинки.
Благодаря за гласовете ви! Получи се вълшебно. 😊 |
Нектарът от праскови на мама. |
Ароматът му омайва. И решено. Това изобретение трябва да присъства в моето творение. 💕
Във всяка една точка на света чийзкейкът има своя различен прочит. У нас той се приготвя основно с крем сирене. Италианците използват рикота, докато гърците залагат на фета. Германците предпочитат извара, а японците използват комбинация от царевично нишесте и яйчен белтък. Има и интересни чийзкейкове, които включват синьо сирене, морски дарове, пикантно чили и дори тофу. Въпреки всички вариации, основна съставка на този така популярен десерт си остава сиренето.
А знаете ли, че при някои гръцки сватби чийзкейкът се е използвал за сватбена торта? 😍
Лирическото отклонение до тук. Продължаваме с кулинарното.
Бадемите накисваме за една нощ, а плодовете отцеждаме добре от водата. |
Необходими продукти :
/формата да не е с диаметър повече от 26 см./
2 x 200 гр. крем сирене
600 мл. нектар
2 п. желатин
праскови, къпини, боровинки /плодове по желание/
Блат:
200 гр, фурми без костилка
100 гр. белени бадеми накиснати за една нощ във вода
50 мл. кокосово масло
Желе:
200 гр. плод /къпини и боровинки/
100 гр. захар
1 п. желатин
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
- Подготвяме си формата. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента, за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на чийзкейка. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата и да направите лента от тях.
- Приготвяме блата като пасираме фурмите заедно с маслото и разбъркваме с изцедените от водата бадеми. Може да ги смелите в блендер, но аз исках да се усещат.
Нека има и цели фурми. - Изсипваме във формата и притискаме добре към дъното. Прибираме в хладилник да стегне.
- Разтваряме двете пакетчета желатин в 20 мл. студена вода и го изчакваме да набъбне за около 10 мин. Разтопяваме го на водна баня. /Аз го разтворих във все още топлия нектар./
- Разбиваме крем сиренето заедно с нектара и желатина. Внимание! Ползвайте пасатор, понеже с миксера много се пръска.
Оставете си плодове за декорация. - Изливаме върху вече стегналия блат първо лилавата смес, понеже от горе ще е лилавото желе. Да е в контраст с прасковите. Естетика!😇
- Оставяме в хладилник да стегне за около час. След това изсипваме втория слой.
- Докато чакаме приготвяме желето. Накисваме желатин по оказания по-горе начин. Изсипваме в купа плода,захарта и половин ч.ч.вода. Бъркаме около 3-4 мин, колкото да се стопи захарта и плода да си пусне сока. Сваляме от котлона и прецеждаме през цедка, за да се отделят семчиците. В тази топла смес изсипваме желатина и бъркаме докато се разтвори. Трябва да изстине до стайна температура.
- Вече желиралия се чийзкейк изваждаме от хладилника и започваме да редим плодчета. Преди това изсипваме малко от желето, за да може да се залепят и да не изплуват като изсипем и останалото. Изливаме остатъка и оставяме в хладилник.
Такъв разкош не може да остане само у дома. Трябва да се сподели и с приятел.
Нали, Луше? 💓
Източник на историята за чийзкейка: https://www.cheesecake.com/History-Of-Cheesecake.asp
Подробното презентиране на кейка,ни въведе в едно ново творение,изпълнено с много любов и професионализъм!
ОтговорИзтриванеНаздраве!