Като типична глава на семейството нашият татко се стреми винаги да е в готовност да осигури прехраната и комфорта ни. А аз от своя страна да контролирам дали с този си стремеж няма да ни докара някоя чревна пакост.
Днешната случка е точен пример.
Плаж, море, мохито. Момчетата с баща си във водата, а ние с мамината ми 13 годишна отмяна си говорим за нещата от живота.
На плажа, под чадъра. Идилия! Докато на благоверният ми не му хрумва внезапната идея, да включи първичните си инстинкти в действие. Ще "бере" рапани. 😮 А момчетата като истински синове на баща си, веднага се включват да му помагат. Да се учат на важните неща. И те семейства ще хранят.
Запазвам самообладание. Ясно ми е, че с него на глава няма да изляза и предприемам превантивни спешни мерки. След около час консултация с Чичко Гугъл, който провикна -"НЕма страшно бе, жена!" добрият дух се връща в тялото ми.
Педиатрите препоръчват морски дарове да се включат в менюто на децата не по-рано от 3 г. възраст. Максималната порция на деца до 5 г. е 50 гр. на ден, а на деца от 5 до 7 г. - 80 гр.
Добре! Ще се живее. Още на път за вкъщи вече знаеше как ще ги почисти и приготви. Но за таз неземна смрад, която се носеше докато ги вареше, дори и той не беше подготвен. 😬
И така по същество. В случай, че се пробудят и вашите ловни инстинкти.
Важно!!! След като си наловим рапани, трябва да ги приготвим още същия ден. Или поне да ги сварим и почистим.
Ето как се прави:
*Измиваме ги добре с четка. Изсипваме ги в дълбока тенджера и ги заливаме със студена вода, колкото да ги покрие.
*След завиране намаляме котлона и къкрят 13 мин.
*Оставяме ги да изстинат във водата.
*Месестата част излиза много лесно с вилица. Забождаме, разклащаме и издърпваме. Хубаво е да излезе цяла. Изчистваме роговата капачка, червото и ципата.
*Поръсваме ги с морска сол и лимонов сок. Намачкваме докато се поизбелят. Изплакваме.
Така обработени, можем да ги приготвим и на следващия ден.
200 гр. почистени рапани
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън нарязани на ситно
70 гр. масло
3 с.л. олио
100 мл. бяло вино
сок от половин лимон
сол и черен чипер на вкус
Задушаваме лука и чесъна с маслото и олиото за около минута. След това прибавяме лимоновия сок, виното и почистените рапани. Намаляме котлона, за да къкрят около 3-4 мин . Овкусяваме със сол, черен пипер и поръсваме с наситнен магданоз. Сервираме ги топли с чаша бяло вино.
Истинска радост за сетивата . Препоръчвам да си ги приготвите и вие. Уникална вкуснотия!
Може да ползвате и замразени, но някак се губи тръпката, че ти сам си си набавил тази храна.
Както и да подходите, няма да съжалявате. Животът някак става по-вкусен. 💖
Когато си приготвите вкуснотия по моя рецепта, изпратете ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
ВЕСЕЛО ЛЯТО!!! 😀
😀👉Тази история-рецепта е неизменен спътник на лятното ни морско приключение, което можете да прочетете тук. 👉 На море на север.
Всяко ново нещо,е желателно да се експериментира,да се оцени и прецени.
ОтговорИзтриванеТака се развива и науката. 😃👍
Изтриване