понеделник, 21 септември 2020 г.

Шоколадов крем с праскови и орехов крокан


 Когато влезеш  в магазина и детето ти поиска шоколадов крем от онези с многото Е-та, искрено и артистично му обещаваш, че ще му приготвиш същото у дома по най-вълшебния начин. Такава беше случката днес с най-малкия ми син. Слава богу, не се наложи дълго да го убеждавам.  И понеже от скоро прояде праскови, задължително трябваше да ги включа към вълшебството . Получи се чудесна комбинация. Сладко-леко кисело -шоколадово. Ползвах 1 пакетче натурално пшенично нишесте, което разделих почти по равно за двете кремчета. Ето продуктите :

Крем праскова:
500 гр. праскови
3 с.л натурално пшенично нишесте
1 ч.л. лимонов сок
захар по желание
 
Крем шоколад:
500 мл. прясно мляко
2 яйца 
1/2 ч.ч. захар 
100 гр. натурален шоколад 
5 с.л. натурално пшенично нишесте
 
Орехов крокан:
50 гр. орехи
3 с.л. захар

Приготвяне:

Крем праскова

Разтваряме нишестето в малко вода. 

 Обелваме и нарязваме на кубчета прасковите. Сваряваме ги в тенджерка като бъркаме непрекъснато за около 3-4 мин.  Добавяме лимоновия сок. Пасираме, намаляме котлона и изсипваме на тънка струйка предварително размитото нишесте. Бъркаме енергично за около минута и е готово. Разливаме до половината на чашките. 

Крем шоколад

Разбиваме яйцата с бъркалка. Добавяме около 50 мл. от студеното мляко, нишестето и какаото. Разбъркваме добре. 

Сваряваме останалото мляко заедно с захарта. Стопяваме в него шоколада. Намаляме котлона и на тънка струйка добавяме яйчената смес отново с енергично бъркане. След като е готов изсипваме върху прасковеното кремче. 

Трик: Ако случайно някое от кремчетата стане на бучки на помощ идва пасатора. Пасирайте до гладкост.

Орехов крокан. 

Запечете ядките нарязани на дребно за около минута и добавете захарта на котлон със средна сила. Бъркайте докато захарта се карамелизира. Веднага изсипете върху хартия за печене или силиконова подложка.
Оставете да се охлади напълно и раздробете в блендер или с помощта на пликче и дървено чукче.

Внимание!!! Много боли от опарено от карамел. Затова действайте с внимание. 

Поръсете и украсете по желание.

Непременно забележете блясъка в очетата на мъниците ви, когато им го поднесете. Само заради него си заслужава целият този труд. 💓


Успех и да ви е сладко! 


 Когато си приготвите вкуснотия по моя рецепта, изпратете ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ви в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓

2 коментара: