Когато влезеш в магазина и детето ти поиска шоколадов крем от онези с многото Е-та, искрено и артистично му обещаваш, че ще му приготвиш същото у дома по най-вълшебния начин. Такава беше случката днес с най-малкия ми син. Слава богу, не се наложи дълго да го убеждавам. И понеже от скоро прояде праскови, задължително трябваше да ги включа към вълшебството . Получи се чудесна комбинация. Сладко-леко кисело -шоколадово. Ползвах 1 пакетче натурално пшенично нишесте, което разделих почти по равно за двете кремчета. Ето продуктите :
Крем праскова:
500 гр. праскови
3 с.л натурално пшенично нишесте
1 ч.л. лимонов сок
захар по желание
Крем шоколад:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
100 гр. натурален шоколад
5 с.л. натурално пшенично нишесте
Орехов крокан:
50 гр. орехи
3 с.л. захар
Приготвяне:
Крем праскова
Разтваряме нишестето в малко вода.
Обелваме и нарязваме на кубчета прасковите. Сваряваме ги в тенджерка като бъркаме непрекъснато за около 3-4 мин. Добавяме лимоновия сок. Пасираме, намаляме котлона и изсипваме на тънка струйка предварително размитото нишесте. Бъркаме енергично за около минута и е готово. Разливаме до половината на чашките.Крем шоколад
Разбиваме яйцата с бъркалка. Добавяме около 50 мл. от студеното мляко, нишестето и какаото. Разбъркваме добре.
Сваряваме останалото мляко заедно с захарта. Стопяваме в него шоколада. Намаляме котлона и на тънка струйка добавяме яйчената смес отново с енергично бъркане. След като е готов изсипваме върху прасковеното кремче.
Трик: Ако случайно някое от кремчетата стане на бучки на помощ идва пасатора. Пасирайте до гладкост.
Орехов крокан.
Запечете ядките нарязани на дребно за около минута и добавете захарта на котлон със средна сила. Бъркайте докато захарта се карамелизира. Веднага изсипете върху хартия за печене или силиконова подложка. Оставете да се охлади напълно и раздробете в блендер или с помощта на пликче и дървено чукче.Внимание!!! Много боли от опарено от карамел. Затова действайте с внимание.
Поръсете и украсете по желание.
Непременно забележете блясъка в очетата на мъниците ви, когато им го поднесете. Само заради него си заслужава целият този труд. 💓Успех и да ви е сладко!
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ви в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
Каквото и да се прави с ядки,винаги си облизваш пръстите.
ОтговорИзтриванеХем полезни, хем вкусни. 😋❤
Изтриване