петък, 4 септември 2020 г.

Епизод 2 - На море на север


Снимка: Габрина Норчева

 Лятото и Черно море тук в България си вървят ръка за ръка. Другите сезони също добре се комбинират с него, защото си е наше и ни е винаги на разположение . Но са единици тези, които с удоволствие си правят сутрешния душ при -10° на водата. 

  Пловдивчани сме облагодетелствани с това, че се подвизаваме по средата между морето и планината. И разстоянията ги взимаме с едно решение време.
  Късно включихме морето в плановете си, а с три деца и куче е не лека задача, но възможна. Няма време за четене из форуми, в търсене на нови места и залагаме на сигурното. 

Архив: Къщи "ЕкоСтар"

  С голям късмет точно в нашия желан период се откри свободен апартамент в Къщи "Еко Стар" с. Рогачево. На 5 км. от Северния Плаж на Кранево.

Архив: Къщи "ЕкоСтар"

  С басейн за децата и място за игра за кучето.
  И единственият комплекс, до колкото ми стига информацията, където подаряват 10% отстъпка, само защото им гостуваме с домашен любимец. 

Следобедно кафе в ЕкоСтар
 Хубаво си изкарваме там и този път няма да ни разочароват.

 Мястото и отпуската уредени, а багажа стягаме с едно намигване. По закон обаче, някой решава да вдигне температура, да кашля, да се пос@р@ или всичко заедно. От вълнение ще да е! Този път се разминахме. Явно много бързо взехме решението и нямаше време за осмисляне. 

Ая отива на море
 Успяваме да се натоварим и благодарение на специалното заграждение, което нашият татко е направил, багажът няма шанс да се стовари върху шоколадовата ни грация.
  Тук трябва да спомена, че освен пари, документи и лекарства има и две изключително важни за мен вълшебства, които взимам при морска почивка.
  Първото: Мехлемче от мас и невен приготвено по тайна рецепта на мама и свекърва за след слънце. Момчетата ми много прекаляват с плацикането и дори най-добрата слънцезащита не ги спасява. Значително ги облекчава и на следващия ден са готови за нови гмуркания. Също с него мажа нослето и лапките на кучинка, защото тя не изостава от младежта в игрите.

Ая на плаж

  Второто: Синбиотик. Рязката промяна на климата влияе на детския организъм и поддръжката на една добра чревна флора помага. Дори да ги настигне вирусче, се справят по-леко.
 Потегляме. И първата ни спирка е Бургас. За дълго чакана среща с приятели. 

"Кучемат" - срещу празна пластмасова бутилка, машината дава порция храна за домашния любимец

 Впечатлена съм от морската им градина. Както и на Варна, но тук нямаше опасност да ни смачка прелитащ колоездач. Правилата са ясно обозначени.  
 Дали защото в Пловдив ни липсва топло отношение към кучетата, но на всякъде, където отидем ми прави впечатление тази грижа. Дълга и тъжна тема...

 Като ценители на вкусната храна задължително навестяваме Капаните за най-великата рибена чорба.

Велика рибена чорба

Казвам ви го като човек, който не понася риба, но тази тяхна супичка ми развихря сетивата. Ще разбера тайната им рецепта и мигновено ще я споделя с вас.
 
Архив: Къщи "ЕкоСтар"
 
  На следващия ден продължаваме по пътя си. Крайна спирка ЕкоСтар. Спокойствие. Далеч от шумотевицата. Далеч от суетата. Нищо не липсва. И ресторантче си имат. Вкусна храна.
 
Кранево - Северен плаж
 
 Настаняваме се, хапваме и хайде на плажа. Тук горещо препоръчвам Северния плаж на Кранево. Зоната е свободна и разрешена за кучета. Чисто. Спокойно. Даже през уикенда, когато се очаква да е най-населено имаше минимум 5 метра дистанция между плажуващите. Това не мога да го кажа за платената част, където хората се прескачаха един друг, но всеки сам прави своя избор.
 
Снимка от интернет. Плаж при къмпинг "св. Георги"
  На половин час от Кранево е плажът при къмпинг св. Георги. Между Балчик и Каварна. Местност Икънтълъка. Само заради децата не го препоръчвам. Подводни камъни. Опасност от падащи също. Иначе много ни хареса. Водата кристал.  За кучето рай. Чисто и също така спокойно.
  Тук на север може да се разходите до Тюленово. Ботаническата градина в Балчик. Мидената ферма. Нос Калиакра. Варна. Само разходка да искате.
  Всичко обиколихме.
Изгрев край Кранево
 Морето ни е разкошно.
 Като любител на морските дарове нашият татко ни "набра" рапани. По скептичен човек от мен към набавена така диво храна няма да намерите. Не стига че с лов се върна, но ги почисти и сготви.
Току що "Набрани рапани"
 Докато ги вари "тия жмуди", такава смрад се носеше, че човек може да колабира. Това само за 10 минути де. След това лимончето спаси положението.
И като типична жена на мъжа си, престраших се и ги опитах. От любов!
Уникално вкусно ви казвам! Уверявам ви, че нито живо нито неживо същество пострада освен въпросните морски твари, които с достойнство ни нагостиха. 
И никой не падна жертва. 😀

  Ето цялата Рапанена идилия в "Татко у дома ". 

 Задачата на всяка хубава емоция е да отстъпва място на следваща още по-хубава. С такова чувство си тръгнахме от тук. Заредени и въодушевени. 

"Бягащото дърво" от АМ Тракия

 А "Бягащото дърво" от АМ Тракия ни напомня, че колкото и далеч да отидем винаги ще се връщаме там, където ни е най-хубаво. У дома!
 Морето? Морето ще си е винаги там и ще ни чака. Заедно с прохладните изгреви и огнени залези.
"С деца и куче на море"

Бъдете здрави и пътувайте! 💕

😀👉Може да ви се стори интересно да прочетете и Епизод 1 - Велико Тръново . Както и Епизод 3 - В полите на Рила




10 коментара:

  1. Еха...Приказно е било, Цвети! От сърце ви се радвам!❤️❤️❤️❤️❤️ Много зареждащо...и аз обичам на север!
    Впечатлена съм и от Кучемата в Бургас, ще го пробваме някой път...😍😍😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, радвам се че съм разведрила допълнително деня ти. ❤🤗🌊

      Изтриване
  2. Страхотно преживяване, определено си е заслужавало 👌🏞️🤗✌️🤩⛰️

    ОтговорИзтриване
  3. Морският епизод е режисиран на високо равнище,изпълнен с много емоции и незабравими мигове!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, страхотен материал! Продължавайте да споделяте вдъхновяващи публикации, а аз всеки ден ще Ви посещавам и чета! Поздрави


    Блог за вдъхновяващи неща



    SEO копирайтинг

    ОтговорИзтриване
  5. Супер, наистина ме впечатли 10%отстъпка за кучетата,и кучемата с пл.шишета, а за гледките и черноморието няма да говоря, уникални са ни 🐕‍🦺🌊🥰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е било интересно! ❤
      Природата тук много ни дава. От нас се иска само да я пазим.

      Изтриване