вторник, 18 май 2021 г.

Сьомга на тиган с гриловани зеленчуци и песто от магданоз и орехи


За мариноване на сьомгата ползвах домашно песто от магданоз, понеже свърших запасите от босилеково такова.
*В тази статия ще ви покажа как да си го приготвите и вие.
**Грилованите зенчуци са перфектната гарнитура. Чудни са! 
Специалитет са на нашия татко от както реших, че аз месо с въглехидрат няма да комбинирам....понякога. 😉
 
За сьомгата
~ 700-800 гр. сьомга филе
сокът на 1 лимон
*3 с.л. песто от магданоз /босилек 
сол и черен пипер на вкус 

Приготвяне:
Нарязваме рибата на едри парчета. Оглеждаме за костички и ги премахваме с пинсета ако забележим, че има.


Мариноваме я за минимум 30 мин. в смес от сока от лимон, пестото, солта и черния пипер. Прибираме в хладилник.
 

Отцеждаме от маринатата. 
Печем в загрят тиган без мазнина от всичките страни като обръщаме през 2-3 минути.


*За пестото
2 връзки магданоз /само листенцата/
50 гр. орехи /запечени на тиган/
2-3 скилидки чесън
100 мл. зехтин 


Пасираме всичко до гладкост. 


**За зелечуците
1 тиквичка
1 патладжан
3 моркова
2 скилидки чесън /нарязани на ситно/
1 с.л. зехтин 
1 с.л. балсамов оцет или лимонов сок
1 с.л. соев сос
1 с.л. мед

Нарязваме тиквичката и патладжана на кръгчета с дебелина около 0,5 см.. Морковите на тънки филийки по дължина.
Мариноваме ги в смес от чесън, зехтин,  балсамов оцет/лимонов сок, соев сос и мед за минимум 30 мин. 
Печем на скара или грил тиган до готовност .
Връщаме ги обратно в съда, в който са мариновани като не изхвърляме марината. Да си постоят топли в нея и да си вземат от всичката вкуснотия. 😋


Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊

Няма коментари:

Публикуване на коментар