Думата идва от италианската дума "pastre" - стриване, смачкване. Иначе казано сос от италианската кухня приготвен от три продукта - босилек, зехтин и сирене. Съществува и вариант със сушени домати, който също ви препоръчвам да опитате.
Защо с орехи?
Защото ги имаме в България в изобилие и повярвайте ми е невероятно вкусно особено ако са препечени.
През зимата босилека се намира трудно, а е и доста скъп, затова ще ви разкажа как да си го съхраните за по-дълъг период от време.
Песто може да си направите и с магданоз. Това ще ви покажа в отделна статия.
Ще ни трябват:
40 гр. пресен босилек /около 1 ч.ч. /
80 гр. препечени орехи на сух тиган
6 с.л. зехтин Extra Virgin
2 скилидки чесън
сол или пармезан
1 прясна люта чушка /по желание/
Приготвяне:
Измиваме листенцата босилек.
В дълбок и тесен съд поставяме всички продукти и пасираме около 2-3 минути до желаната консистенция.
Понеже босилекът бързо потъмнява, може да съхраним нашето песто във формички за лед и след като стегне добре да прехвърлим образувалите се дозички в плик.
"Коледен венец" - Салата с чери домати, бейби моцарела и босилеково песто |
Върху филийка, розови домати или паста стои еднакво превъзходно. Също и към марината за сьомга. Обогатява вкуса ѝ.
Да ви е сладко и разбира се усмихнато!
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар