петък, 14 май 2021 г.

Банофи пай

  
  "Банофи" е съчетание от думите "банан" и "тофи". А самия десерт е райска комбинация от двете. Много банани и тофи карамелен сос любим на малки и големи.
Хапвахме го в една пицария, която посещавахме основно заради него. Обаче я затвориха и  десертчето се превърна в блян. Почти никъде не го намирахме, а където го срещахме не беше същото. Трябваше да можем да го правим у дома. То се е видяло. Бях разнищила горе долу съставките и след няколко експеримента, воала. Получи се! Само заради децата, не го покривам с плътен слой какао, а с любим техен млечен шоколад. 
 


Тавичка с диаметър 20-22 см.
 
Блат:
200 г бисквити смлени
50 г какао неподсладено
50 г орехи смлени
100 г краве масло разтопено
1 белтък 
 

Бисквитите, орехите и какаото се смесват и се разбъркват с разтопеното масло. 
 

Добавя се белтъка и се разбърква отново.
 

С тази смес се покрива дъното на формата покрита с хартия за печене като леко се изтегля покрай сените. Някъде около 2 сантиметра, защото при печенето малко се свлича. Притиска се добре, за да стане плътен блат. Пече се в загрята до 180 градуса фурна за около 15 минути. След това се оставя да се охлади върху решетка.
 

Плънка:
1 кутийка 379 г дулче де лече /карамелизирано кондензирано мляко/
4-5 банана 
200 мл. животинска сметана с масленост минимум 30%
1 ч.л. инстантно кафе
50 гр. натурален шоколад


В рецептата ползвам готово дулче де лече, но понякога си правя и сама. Това става с варене на консерви кондензирано мляко в тенджерка в продължение на 2 часа. Тогава е хубаво да имате поне 4 кутийки, че да си оправдаете търпението. 😃
 

Върху добре изстиналия блат изсипваме студеното карамелено кондензирано мляко.
 

Отгоре подреждаме нарязаните на кръгчета банани.
 

Смесваме си кафето и студената сметаната и разбиваме до пухкав крем. Разпределяме върху бананите. 

За финал с помощта на белачка настъргваме най-отгоре шоколад, но може да поръсите обилно с какао. Както ви харесва. 💖
 

Готовия бананов пай оставяме за около 4-5 часа в хладилник, за да стегне добре. 
След това режем и се наслаждаваме на празните след него чинии. 

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊





































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар