сряда, 10 ноември 2021 г.

Одрин - кулинарно

 

Трудно стана, за да излезеш от родината. До кога ще е така... не гледам оптимистично. Но като те стегне шапката и си кажеш: "А, бе я м@йн@та му - един живот живея" - и потегляш.
 
Красотичка от хотелчето
Ще ви разходя кулинарно из Одрин, с някои леки отклонения за култура и ... порцелан. 💖
Отделете си поне един уикенд, за да може да се наслаждавате на вкуснотиите, които ще ви заобикалят навсякъде лежерно и с финес.
Баклава при @mehmetceceedirne
Започвам културно с баклавата. С шам фъстък. Ненадминати са. Това е една от основните причини, за да идвам отново и отново тук. Най-вкусната и на добра цена е при
Mehmet Çeçe. На центъра. На уличка в непосредствена близост до търговската улица Saraçlar Caddesi. От 40 TL с орех, до 120 TL с шам фъстък. 
Имат и щанд в Мол Erasta пред входа на супермаркет Migros, но там е с 10 TL по-скъпа. 
и кори при Mehmet Çeçe
Вземете си от тях и кори за баница. Известните ни Одрински кори. Имат и за баклава, но рядко са им налични. Ако не намерите при тях, кори за баклава пресни във вакуум опаковка има на щанда за насипна храна в Migros.
/И повече да си вземете не е страшно - замразете ги/. Изчислила съм, че 3 кори от тези за баница са ми напълно достатъчни, за да изпълня една голяма тава 32 см в диамтър.
Ако сте фенове на Кюнефето като мен си вземете също от Mehmet Çeçe пресен кадаиф. Но пък ако не ви се занимава с приготвянето му си вземете замразено. Намерих в BIM. В опаковка  по две с инструкция за изпичането и сиропирането му.
/*Ако не успеете да си преведте прочетете след финала на статията/
За пазари няма да ви говоря. Тях си ги знаете.
Но рибата тук е на много добра цена и тръгнете от България с хладилна чанта. На крачка от главната. По миризмата ще се ориентирате.
Разходете се по търговска улица
Saraçlar Caddesi и се отбийте в магазин Halktan . Там ще намерите огромно разнообразие на насипни сушени плодове, подправки, варива, сладичко, печени и сурови ядки, смлян шам фъстък /за торта Гараш примерно и домашна баклава/. Цените не са по-високи от пазарите, а и пазарувате чисто и уютно.
Скоро ще ви покажа как да си направите торта Бял Гараш със смлян шам фъстък и ароматен козунак с Махлеб /също и кекс с тиква, шоколад и махлеб/.
Любимата ми супа с червена леща, /
Mercimek Çorbası/,за която съм ви разказвала e с леща купена от този магазин.
Намира се и Турски шафран. Той няма нищо общо с истинския, нали знаете? Единствено видът му наподобява. Да не ви излъжат.  
Казват, че цените на лекарствата тук са добри. Не съм им фен и се ограничавам само с магнезий, който е предписан на мъжа ми, че вече е човек на възраст. 😃 /шега/ Magnezing - 32 TL за 40 таблетки .

Дрехи,  мебели, всичко има. Може и по-евтини да са. Вече сме предубедени, че е така и забравяме да се огледаме у дома как е, но за месните специалитети и турски вкусотии си заслужава да се връщаме отново и отново. 
За
Тава Джигера казах ли? Е, как може да пропусна! Не си бил в Одрин ако не си хапнал tava ciğer и Mercimek Çorbası. Препоръчвам Aydin . Чака се доста, за да се освободи маса, но си заслужава. Повече бонусчета поднасят към поръчаното и мнооого бързо те обслужват.😋
Mecidiye Köprüsü
Ако ви остане време отбийте се и от другата страна на Марешкия мост.
Кварталчето Karaağaç. Да избягате от шумотевицата на центъра. Да се разходите тихо и спокойно.
Largest frying pan
Да видите известния от рекордите на Гинес най-голям тиган с диаметър 6,72 m
, в който е изпържен 600 кг телешки черен дроб с 2520 литра олио.
Gözleme
Да изпиете топъл чай. 
Може и някое гюзлеми към него.
kkPATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
PATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
PATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
PATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
PATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
PATATESLİ GÖZLEME - Yedikçe yiyeceğiniz, içi yumuşacık, oldukça lezzetli bir gözleme tarifi...

Malzemeleri ve Yapılışı : https://ye-mek.net/tarif/patatesli-gozleme
Да видите старата жп гара и да се снимате на локомотива
Тихо, спокойно,  уютни кафенета. 
Ей, така да се разходите и да се запознаете с другия Одрин. 

По пътя на излизане от центъра и посока Караагач, в ляво посока движението с периферното зрение мернах табела на компанията Kütahya Porselen.   
Помислих, че е само реклама понеже самият завод е доста далеч от Одрин, но реших да проверя. О, радост! Магазин на
Kütahya Porselen. Красота и изящество! 
Само любител на порцелана като мен ще разбере въздивението ми. Излязох само с два сервиза и един тиган на Lava. Червен!
Пазаруването приключвам с разходка в Супермаркет Migros, който е част от МОЛ Ераста. Там задължително се отбивам на щандовете за свежи/охладени храни.
Примерно заслужава да си
вземете Мантъ /Manti - фино смляно месо, обвито с тънко тесто, подобно на пелмени/ , което навсякъде ще намерите насипно, но във вакуум опаковка е за предпочитане като за туристи като нас, които едва ли ще смогнат да си го сготвят на следващия ден. 
От тук си пазарувам някои млечни продукти. Не че у дома не са ни хубави , но си е екзотика.
 
Например прясно сиренце тип Дунавия - Suzme Peynir; Labne - млечни топки тип смес между цедено мляко и крема сирене; Кашкавал за скара; Kaymak и безсолно сирене на конци - çeçil peyniri, което е задължително ако си правите домашно Künefe. Скоро ще публикувам оригинална рецепта, с която ще се гордеете. 
Пак заради Кюнефето се оглеждайте за Taze Kadayif /пресен кадаиф - ако не намерите при Mehmet Çeçe /, сирене за кюнефе /Künefe Peyniri, Kaya Çiftliği Kunefe или както вече споменах безсолно сирене на конци çeçil peyniri/. Също така ще ви трябва и гроздова меласа - üzüm pekmezi,  която е перфектна, за да си приготвите и най-крехкото месце. 
Масло ако търсите се оглеждайте за Tereyağı. 
Зехтин -  Sizma е за салати, а Riviera за готвене. Като марка фаворит ми е Taris, но Komili и Kirlangic са ми другия избор ако Taris не е на прИмоция. 
Сос от нар - Nar Ekşili Sos - разкош за салати. 
Кори за Гюляч /скоро ще ви разкажа и за него/.
Кулинарно Migros ми се изчерпва до тук. 
Прах за пране, препарати и всичко за хигиената също от тук. От складовете е една идея по-скъпо. 
soğuk baklava
И за награда заради доброто пазаруване е редно да се почерпим с голяма вкуснотия. В едно ресторантче до Erasta - Faruk
Güllüoğlu , непременно да опитате soğuk baklava.
Най- вкусната в града. Умерено сладко. С мляко,  шоколад и мноoого шам фъстък. Взехме и за в къщи. 
Скъпичко е там, но от тази вкусност не пестете.
 
Добрее си похапват тук, а и как няма, невероятни кулинари са. На сладкото са царе. За запалени сладкари като мен тук е рай. 
След толкова хапване си тръгваме от тук с поне два размера по-големи. И за това са помислили симпатягите. ".... до гащите ви даваме!" 😃
  
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊

/*За сиропа на замразеното кюнефе:
200 мл вода завира с 100 г захар за около 3-4 мин. Отместваме от котлона. Добавяме 1 п. внилия и 1 ч.л. лимонов сок. Оставяме да изстине напълно.
Печем кюнефетата в загрята до 240° фурна за 15 мин. Заливаме ги докато са горещи със студения сироп. Изчакваме 2-3 мин докато си поеме сиропа и хапване още топло с каймак или сладолед, поръсено с шам фъстък/ 




6 коментара:

  1. Определено ще го посетя ,благодаря за хубавата информация 🤗🍀🤗 определено , ще се възползвам🤩

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно! Не съм била в Одрин, отдавна искам да го посетя, точно с тази цел. Изключително полезно, Цвети! Благодаря! ♥️

    ОтговорИзтриване
  3. Знаете ли, че всяка седмица, минимум по веднъж посещавам този блог и винаги намирам интересни неща.
    Поздравления за развитието му и желаем успех!
    Поздрави, 🍒 Кюстендил NET team

    ОтговорИзтриване