петък, 21 януари 2022 г.

Кюнефе/Künefe на фурна


След като скоро ви разказах какви вкуснотии си пазарувам от Одрин, редно е да ви покажа и какво си приготвям с тях. Примерно рецептата за така любимото кюнефе. Накупих си и замразени, но някак не е същото./За сиропа на замразените спазвайте стриктно указанието на опаковката без да импровизирате и няма да сгрешите. След края на статията ще ви покажа моите/.
 
Ако сте от Велико Търново или имате път на там задължително си вземете от кадаифа предлаган на Самоводската чаршия. Леко препечен го купувам. Божествено се получава!
/Може да ви е интересно да прочетете от секцията "На път с деца и куче" за нашето пътешествие до Велико Търново/

Ще ни трябват /за 5 порции/
- 250 г пресен кадаиф (Taze Kadayif)
- 100 г масло
- 1 с.л. меласа или гроздов сироп (Üzüm pekmezi)
- 250 г сирене за кюнефе (Künefe Peyniri, Kaya Çiftliği Kunefe) или моцарела
Аз използвах подобно безсолно сирене, но на конци (çeçil peyniri)
- масло за намазване на тавичката
- нарязан шам фъстък за украса

За захарния сироп:

/1 чаша - 250 мл./
- 1 чаша захар
- 1 чаша вода
- кората на половин лимон /жълтата част настъргана на най-ситното ренде/
- 1 с. л. лимонов сок 
- 1 п ванилова захар

1. Първо си сваряваме сиропа, за да има време да се охлади. 


Смесваме водата, захарта и лимоновата кора. 


Когато започне да кипи, намаляме котлона и оставяме да къкри 8-10 мин. 


Добавяме лимоновия сок и сваляме от огъня. Оставяме на страни, за да се охлади и добавяме ваниловата захар.

2. Разтопяваме маслото и го смесваме с гроздовата меласа. 


Изсипваме го върху кадаифа и го размесваме. Поставяме половината кадаиф върху намазнената тава и го притискаме здраво с ръка. 


Върху него подреждаме сиренето. 


Разстиламе отгоре останалия кадаиф и го притискаме с ръка.

3.  Печем на 200° за около 20 мин. или докато придобие златиста коричка.


Заливаме горещия десерт със студен сироп. Оставяме за 5 мин да попие и разрязваме. Украсяваме с едро нарязан шам фъстък и поднасяме с каймак или топка ванилов сладолед.

Хапваме докато е още топло!

📽Водила съм се по това клипче.
https://www.youtube.com/watch?v=_LKtZsmXe1Q

👌П.п За по-голяма доза

350 г пресен кадаиф
200 г краве масло
1 с. л. гроздова меласа
300 г. сирене за кюнефе

За сиропа
2 чаши гранулирана захар
2 чаши вода
1 1/2 с.л. лимонов сок


И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊


 За замразените кюнефета стриктно спазвайте упътването на опаковката. Имахме спор в една кулинарна група и там се оказа, че всеки си има своя рецепта. Но най-важната е тази, която посочва производителя. Той си знае какво е слагал вътре, нали... 😉

Пак казвам, че замразеното, не е като домашно приготвеното, но си е бърз десет за дошли изненадващи гости за кафенце.

Това, което ви показвам си купувам от BIM - супермаркет в Одрин.

Рецептата от пакета за двата броя в него заедно:
200 мл вода завира с 100 г захар за около 3-4 мин. Отместваме от котлона. Добавяме 1 п. внилия и 1 ч.л. лимонов сок. Оставяме да изстине напълно.
Печем кюнефетата в загрята до 240° фурна за 15 мин. Заливаме ги докато са горещи със студения сироп. Изчакваме 2-3 мин докато си поеме сиропа и хапване още топли с каймак или сладолед, поръсени с шам фъстък/




Няма коментари:

Публикуване на коментар