Имам си един голям стъклен буркан у дома купен от коледна разпродажба. С еленски рогца и герданче със звездичка.
Винаги е пълен и сега като се замисля май ми идва идея да направя поредица
"В буркана". Или някакво друго име да е?
Та ето една идея за буркана, която много се тачи у дома.
/към края на рецептата ще напиша препратки към още подходящи запълнения на буркана/
Ще ни трябват:
- 2 яйца - L размер /единия жълтък заделяме за намазване + 2 с.л. прясно мляко/
- 220 г захар
- ванилия
- 250 г кисело мляко
- 100 г олио
- 100 г мас /разтопена и охладена/
- 750 г брашно тип 500
- 10 г бакпулвер
- щипка сол
- локум
- 100 г смлени орехи
Излизат около 60 броя.
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, бакпулвера и солта. Пресяваме си ги.
Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме млякото и мазнините. Отново разбъркваме до хомогенност.
Прибавяме брашнената смес и омесваме тесто, колкото да се смесят продуктите. Не месим дълго.
С тестото се работи лесно. Меко е и не лепне.
Оставяме го на страни за време колкото да си нарежем локума и да си смелим орехите.
Не е задължително да е в хладилник.
Включваме фурната да загрява до 180° без вентилатор и започваме да оформяме топчета с големина на малък орех.
Редим върху хартия за печене на разстояние около 2 см. Надуват се леко.
Разбъркваме заделения в началото жълтък с 2 с.л. прясно мляко. Намазваме топчетата с тази смес и ги овалваме с орехи.
Печем около 30 мин. или докато забележим, че започват леко да се запичат.
Не ги препичайте. Ще се превърнат в бойно оръжие. 😁
Охлаждаме върху решетка и съхраняване в кутия /красив стъклен буркан 🫠/
Мекички са и издържат около месец.
Много са вкусни!
Ето и още идеи за "В буркана":
И не забравяй да се усмихваш!
😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последваш и в Instagram.
Няма коментари:
Публикуване на коментар