Най-вкусен кебапът се получава с месце от свинска плешка.
Ще ни трябват:
- ~ 700 г свинска плешка /нарязана на хапки/
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 глава лук / нарязана на ситно/
- 3-4 скилидки чесън
- 200 мл. червено вино
- 400 г домати от консерва /нарязани или смлени/
- 1 ч.л. захар /за неутрализиране на киселината от доматите/
- 2 листа дафинов лист
- 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
Още за гарнитура:
- 1 ч.ч. ориз
- 3 с.л. масло + 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- магданоз нарязан на ситно за поръсване
Как да го приготвим?
Измиваме добре ориза и го накисваме за половин час в студена вода.
Загряваме мазнината заедно със солта и запържваме за кратко месото, колкото да му се смени цвета. /Не, месото няма да се стегне./ Добавяме лука и го задушаваме до омекването му. Прибавяме и скилидките чесън, които сме обелили и само смачкали с нож. Разбъркваме, колкото чесъна да си пусне аромата и наливаме виното. Оставяме да поври за няколко минути, за да му се изпари алкохола. Изсипваме доматите заедно с подправките. Доливаме с вода, колкото да покрие месото и оставяме да къкри около 30 мин. При мен това се случва на степен 2 от 9 на котлона.
През това време се захващаме с гарнитурата. Оцеждаме ориза и го запържваме докато стане стъклен в тенджерка със сгорещената мазнина /маслото смесено с олиото/. Наливаме 3 чаши гореща вода и добавяме 1 ч.л. сол. Разбъркваме, намаляваме котлона и оставяме да си къкри около 15 мин. без да отхлупваме капака. Изключваме котлона и го оставяме да си почива, за да си поеме останалата течност.
Сервираме нашия кебап топъл в топла дълбока чиния с венец от ориз и поръсваме с магданоз.
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последваш и в Instagram.
Няма коментари:
Публикуване на коментар