сряда, 19 август 2020 г.

Торта "Мохито" с малини

  До какво води кофичка малини /има няма половин килограм/ и чаша студено „Мохито“? До „Малиново Мохито“ може би. Или до торта сиропирана с „Мохито“ и малини. Или най-добре и двете.😃
  Налейте си едно и да започваме.
  Имах много малини и трябваше да ги оползотворя. Затова взех тавичка с по-голям диаметър. Може да използвате форма с диаметър 20-22 см и ще получите по-висока торта.

Необходими продукти:

150 гр. брашно + брашно за наръсване на тавата
4 яйца /200-220 гр./
110 гр. захар
50 гр. разтопено и охладено краве масло
ванилова захар
 
Крем: 
1 консерва кондензирано мляко /стандарт 397 гр./
100 мл. студена сладкарска сметана
2 пакетчета желатин
 
Сироп:
1 връзка прясна мента – листа
50 гр. кафява захар
40 мл. вода
настъргана кора и сок от 2 лайма
80 мл. бял ром
 
Продукти за ганаша /зелената заливка/
200 гр. бял шоколад
100 мл. течна животинска сметана
няколко капки масло от мента
Зеленото оцветяване е по избор със сладкарска боя, спирулина или както в случая с 1 ч.л. зелен чай матча
 
Други:
200 гр. малини
пресни листа мента
два лайма
 
Начин на приготвяне:
 
*Разтопяваме маслото и го оставяме на страни, за да се охлади.
*Приготвяме си формата като я облечем от вътре с хартия за печене. Допълнително я намазняваме с малко от разтопеното масло и набрашняваме.
*Разбиваме яйцата, захарта и ваниловата захар в огнеопорна купа, колкото да се смесят. Поставяме на водна баня без водата да допира дъното на купата и разбиваме с миксера до стопяване на захарта. Прехвърляме на плота и продължаваме разбиването до гъст крем поне още 5-7 мин. Обема се увеличава неколкократно.
*На този етап добавяме на тънка струйка разтопеното масло и разбиваме не повече от минута.
*Пресяваме брашното над сместа и разбъркваме с шпатула.
*Изпичаме сместа на две части в предварително приготвената ни форма. Ако тавичката ви е с по-малък диаметър, разделете на три.
/При мен се получиха два тънки блата, понеже държах на по-малкото количество тесто в парчето торта/
*Печем на 180 гр. за около 15-20 мин. До порозовяване на крайчетата или до суха клечка.

*За сиропа: Кипваме за кратко всички съставки. Оставяме го да изстине и прецеждаме. 
 
*За крема: Приготвяме си желатина като го разтваряме в 50 мл. студена вода, изчакваме да набъбне и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме сметаната до полутвърдо. Прибавяме кондензираното и киселото мляко. Разбъркваме с шпатула. Наливаме желатина и отново разбъркваме енергично.
*Сглобяване на тортата: На дъното поставяме единия блат. Стягаме с ринг. Сиропираме, нареждаме малините /оставяме от тях за украса/ и покриваме с част от крема. Правим същото и с втория блат.
Прибираме в хладилник за една нощ.
 
*Ганаш: Загряваме сметаната без да завира. Отместваме от котлона и стопяваме в нея шоколада. Отделяме си една малка част, която след като престои в хладилник ще я разбием и ще стане идеална за направата на розички с шприц. Покриваме я с фолио, за да не образува коричка. В останалата час разтваряме зеления чай или желания от вас оцветител. След като изстине е вече готов за покриване на тортата

 *Освобождаваме от ринга и украсяваме.

Да ви е сладко и наздраве! 💝

Няма коментари:

Публикуване на коментар