До какво води кофичка малини /има няма половин килограм/
и чаша студено „Мохито“? До „Малиново Мохито“ може би. Или до торта сиропирана с „Мохито“
и малини. Или най-добре и двете.😃
Налейте си едно и да започваме.
Имах много малини и трябваше да ги оползотворя. Затова
взех тавичка с по-голям диаметър. Може да използвате форма с диаметър 20-22 см
и ще получите по-висока торта.
Необходими продукти:
150 гр. брашно + брашно за наръсване на тавата
4 яйца /200-220 гр./
110 гр. захар
50 гр. разтопено и охладено краве масло
ванилова захар
Крем:
1 консерва кондензирано мляко /стандарт 397 гр./
100 мл. студена сладкарска сметана
400 гр. кисело мляко
2 пакетчета желатин
Сироп:
1 връзка прясна мента – листа
50 гр. кафява захар
40 мл. вода
настъргана кора и сок от 2 лайма
80 мл. бял ром
Продукти за ганаша /зелената заливка/
200 гр. бял шоколад
100 мл. течна животинска сметана
няколко капки масло от мента
Зеленото оцветяване е по избор със сладкарска боя,
спирулина или както в случая с 1 ч.л. зелен чай матча
Други:
200 гр. малини
пресни листа мента
два лайма
Начин на приготвяне:
*Разтопяваме маслото и го оставяме на страни, за да се
охлади.
*Приготвяме си формата като я облечем от вътре с
хартия за печене. Допълнително я намазняваме с малко от разтопеното масло и
набрашняваме.
*Разбиваме яйцата, захарта и ваниловата захар в
огнеопорна купа, колкото да се смесят. Поставяме на водна баня без водата да
допира дъното на купата и разбиваме с миксера до стопяване на захарта. Прехвърляме
на плота и продължаваме разбиването до гъст крем поне още 5-7 мин. Обема се
увеличава неколкократно.
*На този етап добавяме на тънка струйка разтопеното
масло и разбиваме не повече от минута.
*Изпичаме сместа на две части в предварително
приготвената ни форма. Ако тавичката ви е с по-малък диаметър, разделете на
три.
*Печем на 180 гр. за около 15-20 мин. До порозовяване
на крайчетата или до суха клечка.
*За сиропа: Кипваме за кратко всички съставки.
Оставяме го да изстине и прецеждаме.
*За крема: Приготвяме си желатина като го разтваряме в 50 мл. студена вода, изчакваме да набъбне и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме сметаната до полутвърдо. Прибавяме кондензираното и киселото мляко. Разбъркваме с шпатула. Наливаме желатина и отново разбъркваме енергично.
*Ганаш: Загряваме сметаната без да завира. Отместваме
от котлона и стопяваме в нея шоколада. Отделяме си една малка част, която след
като престои в хладилник ще я разбием и ще стане идеална за направата на
розички с шприц. Покриваме я с фолио, за да не образува коричка. В останалата
час разтваряме зеления чай или желания от вас оцветител. След като изстине е
вече готов за покриване на тортата
*Освобождаваме от ринга и украсяваме.
Да ви е сладко и наздраве! 💝
Няма коментари:
Публикуване на коментар