четвъртък, 16 юли 2020 г.

Домашно кисело мляко

   Колко е хубаво усещането, че си го приготвил сам, а не на готово от магазина.


   Вложил си енергия и блага дума. Положил си грижа за себе си и за обичните ти. Всеки може. Тайната: Прясно мляко от познат фермер с висока масленост, добра подкваса, подходяща температура и хубави мисли. Много важно! Докато го приготвяте трябва да мислите само хубави неща. За енергията на доброто настроение всеки знае. Всичко става по-вкусно и сполучливо.
   Та сваряваме млякото и го охлаждаме до 40-41 градуса.

/Трик: При варенето, когато започне да се надига, открехваме капака максимум на половина, намаляме котлона на 2 от 9 и го оставяме така за около половин час като периодично разбъркваме. Идеята е да се поизпари водата и киселото ни мляко да стане по-гъсто/



    Не разполагате с термометър? Доверете се на кутрето си. Ако успее пръста ви да изтърпи поне 3 завъртания в млякото, значи температурата е точната. Всеки е с различна чувствителност, но ако мислите, че ще издържите на топлината по-дълго изчакайте до 10 секунди. Ако не можете повече, това е.


   Докато изстива млякото може да си отделяте каймак, за да си направите масло, но за това някой друг ден. 😍
   Време е за така нареченото подквасване. По принцип ползвам за подкваса кисело мляко от фермера, но съм взимала и от магазин. Само ако е по БДС и с минимум 3% масленост. Не с всички марки се получава. Опитвайте. Взимала съм и суха от здравословен магазин, но там не успях да се справя. Това не пречи да опитам пак. Ще споделя.
   Подквасата трябва да е на стайна температура. На литър мляко му се полагат 2 супени лъжици . Моята тенджера събира 5 литра. За това 10 с. л. кисло мляко разреждам с около 300 мл. от вече охладеното мляко в един от приготвените ми бурканчета. Разбърквам добре.


   Връщам обратно в тенджерата на тънка струйка като бъркам внимателно, само в една посока и мисълта....нали...не я забравяте. 😊


    Последни кръгчета и наливаме в бурканите.
    Трябва им топлина, която да се задържи поне 5 часа, за да се размножат така полезните за нас живинки /живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus/ и да се получи магията.


    Ако е лято ги повивам в голяма хавлия. Но ако на вън е студено си увивам "бебетата" в дебело одеяло. Така почиват за 5 часа.
   Преди да ги прибера в хладилника им махам капачетата  за половин час, за да не се образува вода. Хапваме го на следващия ден.

   Винаги се получава. Само желание трябва и качествени продукти, разбира се. 😀



Няма коментари:

Публикуване на коментар