петък, 28 август 2020 г.

Пресни миди в черупки със соев сос и чесън

 Още една от богатия арсенал рецепти на нашия татко.
 Приготвя ни ги през пролетта и лятото. Тогава е размножителният им период и са най-вкусни. Купуваме ги винаги пресни.
 Преди да напиша рецептата ще припомня, че колкото полезни са мидите, толкова са и вредни. Тъй че умерено хапвайте от тях. 
  Също така трябва да знаем, че в готвенето се използват само затворени черупки без никакви повреди. Необходима е минимална топлинна обработка, на която да се подложат. И ако мида не се отвори след това, ще трябва да бъде изхвърлена. 
  Преди да ги сготвим почистваме и подбираме само годните. Трудоемко звучи, но трябва да внимаваме. 

 
Необходими продукти:
 
1,5 кг миди с черупки
1 вр. магданоз
/може също копър, пресен кориандър, див или пресен лук,девесил(лющян)/
3-4 скилидки чесън
50 гр. масло
50 мл. соев сос
150 мл. бяло вино

Начин на приготвяне:
  • Всички продукти поставяме в тенджера. 
  • Включваме котлона и след завиране /не отваряме капака/ го намаляме за 5 мин. Засичаме! 
  • Следва раздрусване на тенджерата с движения нагоре и надолу като придържаме здраво капака. Все още не отваряме капака. Ще развалим магията. 
  • Оставяме да къкри за още не повече от 5 мин. Ако се преварят стават жилави . 
  • Това е! 🙂 Хайде отворете похлупака и вижде колко усмивки се броят вътре. 
  Бялото трапезно вино е признато за най-добрата съставка за приготвяне на миди. Приготвени по този начин, оставени в бульона, се съхраняват в продължение на пет дни. Но можете да замразите това ястие и да използвате според нуждите.

И ей така дойде морето у дома!❤
 
                 Как се почистват миди


2 коментара:

  1. Направата на този морски деликатес,се изисква умение,богата фантазия и много любов!
    Приятен апетит!

    ОтговорИзтриване