Още една от богатия арсенал рецепти на нашия татко.
Приготвя ни ги през пролетта и лятото. Тогава е размножителният им период и са най-вкусни. Купуваме ги винаги пресни.
Преди да напиша рецептата ще припомня, че колкото полезни са мидите, толкова са и вредни. Тъй че умерено хапвайте от тях. Също така трябва да знаем, че в готвенето се използват само затворени черупки без никакви повреди.
Необходима е минимална топлинна обработка, на която да се подложат. И ако мида не се отвори след това, ще трябва да
бъде изхвърлена.
Преди да ги сготвим почистваме и подбираме само годните. Трудоемко звучи, но трябва да внимаваме.
Необходими продукти:
1,5 кг миди с черупки
1 вр. магданоз
/може също копър, пресен кориандър, див или пресен лук,девесил(лющян)/
3-4 скилидки чесън
50 гр. масло
50 мл. соев сос
150 мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
- Всички продукти поставяме в тенджера.
- Включваме котлона и след завиране /не отваряме капака/ го намаляме за 5 мин. Засичаме!
- Следва раздрусване на тенджерата с движения нагоре и надолу като придържаме здраво капака. Все още не отваряме капака. Ще развалим магията.
- Оставяме да къкри за още не повече от 5 мин. Ако се преварят стават жилави .
- Това е! 🙂 Хайде отворете похлупака и вижде колко усмивки се броят вътре.
И ей така дойде морето у дома!❤
Направата на този морски деликатес,се изисква умение,богата фантазия и много любов!
ОтговорИзтриванеПриятен апетит!
👍❤
Изтриване