вторник, 11 август 2020 г.

Солен кекс със стар хляб

  „Грехота е да се изхвърля хляб, да се газят трохи. Намерен хляб не се изхвърля, а се целува и дава на животните...“ – из книгата на българския етнограф Димитър Маринов „Народна вяра...“

 

  У дома рядко остава стар хляб поради многочислеността на фамилията, но случи ли се винаги може да намерим начин да го върнем отново на трапезата. Крутончета, сухари или във вид на вкусотия, която сега ще ви представя. Идеална следобедна или сутрешна закуска.

  Количеството на продуктите е ориентировъчно. Нужно е остатъчният ви хляб да се навлажни добре. Да няма сухи участъци. 

 

Необходими продукти:

/Тавичка с диаметър 20-25 см./

 

Около 400 гр. стар хляб/козунак

4 яйца

1 ч.ч. кисело мляко 

1/2 ч.л. сода за хляб

1/2 ч.ч. олио 

200 гр. краве сирене

 

Начин на приготвяне:

*Чашата ми е с вместимост 200 мл.. Разбъркваме с тел или вилица.

*Застиламе тавичката с хартия за печене. Понякога заменям тази част с намазняване обилно с масло.

*Разбиваме яйцата. Постепенно добавяме олиото. Разтваряме содата в чашата с мляко и когато то започне да оживява, го изсипваме при яйцата.

*Добавяме натрошения хляб и сирене. Разбъркваме добре. Хлябът трябва да се навлажни идеално.

*Изсипваме в тавичката.

*Печем в загрята на 180° фурна до златиста коричка. При мен 35 мин. 

Поднасяме с айрянче, а на мен ми върви и с кафенце. 😀





2 коментара: