сряда, 24 ноември 2021 г.

Леща чорба


Ако помните как чистехме леща и ориз на вестник, значи сте от поколенията родени преди 90-те години. Сега тази забавна част ни е спестена, но винаги трябва да се провери за камъче. 
"-Маме, всеки ще ти даде акъл как да си сготвиш леща и никой няма да те подведе. Всяка къща си има свой тертип. Но ти израсна с уют и аромат, който ти е наследство от баба ти и никой няма да може да ти го поднесе така, както ти можеш. А аз ще ти покажа как."

Предварителна подготовка на лещата: Изчистваме, измиваме под течаща вода и накисваме лещата в топла вода за 8-12 часа, като я облеем с 4-5 пръста отгоре, за да има място да набъбне.

Продукти:
2 ч.ч. леща
3-4 с.л. олио
2 средни картофа
1/2 стрък праз
1-2 моркова
3-4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 домат 
1 `червена чушка
сол
чубрица 
няколко стръка магданоз 

Приготвяне:
Изхвърляме водата на накисната леща. Притриваме зрънцата, за да може да се отървем поне от малка част от люспите, които доста често дразнят стомаха. Изплакваме, доливаме студена вода, колкото да я облее и варим за минута. Изхвърляме водата. Отделяме лещата на страни.
В тенджерата, в която ще готвим поставяме нарязаните на дребно праз и морков и задушаваме в мазнина и малко вода за около 3-4 минути.
Добавяме лещата, чушката /цяла или нарязана на кубченца/, цели обелени скилидки чесън, картофите срязани на половина и доливаме с вода, колкото да ги облее. 
Картофи за нашата леща
/Идеята на картофа тук е да придаде малко по-плътна структура на нашата супа./
След като заври намаляме котлона и оставяме да къкри за около 15 мин. 
Чубрица от балкана на баба
Прибавяме настърган домат, сол, червен пипер и чубрица. Доливаме течност, колкото желаем. Оставяме да къкри още 15 мин. 
Изваждаме картофите,  намачкваме ги с вилица и ги връщаме обратно. Разбъркваме и изключваме котлона. Сервираме с магданоз, лют пипер и препечени филийки хляб по желание. Топло и вкусно!

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊

Полезно - как и защо да накисваме зърнени храни, ядки, бобови и семена. https://nadiapetrova.bg/2015/01/soaking-chart/?cn-reloaded=1



Няма коментари:

Публикуване на коментар