понеделник, 9 декември 2024 г.

Лимонови/портокалови напукани сладки


След неустоимите двойно шоколадови напукани сладки е ред на техния цитрусов вариант.
Ароматни, с леко кисел вкус  си заслужават вниманието.
Рецептата претърпя доста промени, докато ми хареса , но се случи.
Заема почетно място в семейния тефтер.
Количествата ще представя в два варианта. На кой както му е лесно.

За още Коледни идеи клик тук 

1 ч.ч. 200 мл

Ще ни трябват:
  • 1/2 ч.ч. краве масло /меко/- 100 г
  • 1/2 ч.ч. кристална захар - 100 г
  • 2 яйца /М размер/
  • 1/2 ч.л. екстракт ванилия
  • сокът и кората на 1 лимон/портокал - 50 г сок
  • 1 ч.л. куркума /по желание за по-наситен жълт цвят/
  • 2 1/2 ч.ч. брашно - 250 г
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. пудра захар за овалване - 200 г
Приготвяне:

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера, солта и куркумата, която е по желание.
В друга купа разбиваме маслото заедно със захарта на пухкав крем.
Добавяме едно по едно яйцата. Следват ванилията,  сокът и настърганата на най-ситното ренде кора от лимон/портокал.
Разбъркваме и добавяме брашното.
Получава се много лепкава смес. Завиваме купата с фолио и оставяме да си почива в хладилник около час,  но най-добре за една нощ. По-лесно се работи тогава с тестото.
Оформяме топчета,  колкото орех /или всяко по 20 г/ и ги овалваме в пудра захар. Редим в тава застлана с хартия за печене и отново в хладилник за 10 мин. Печем на 180° за около 20 мин.
Излизат около 30 броя.

Ако животът ти поднесе лимони... 😉

Не забравяй да се усмихваш! 
😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последваш и в Instagram.
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар