Неделя Сиропустна. Сирни Заговезни. Прошка.
Прошка от близките, обичните ни, от тези които сме обидили и наранили волно или неволно.
Традицията изисква на този ден всеки да поиска прошка. Но нека не чакаме определен ден, в който да признаем, че сме сгрешили. Нека е в момент, в който сме усетили, че не е била правилна постъпката ни.
Прошка от близките, обичните ни, от тези които сме обидили и наранили волно или неволно.
Традицията изисква на този ден всеки да поиска прошка. Но нека не чакаме определен ден, в който да признаем, че сме сгрешили. Нека е в момент, в който сме усетили, че не е била правилна постъпката ни.
Прието е на този ден да се извършва обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
И без обичай и традиции можем да хапваме тази халва. Много вкусна и любима. Ето как да си я приготвите.
Уверявам ви, че няма да си счупите зъбите, както с тази от магазина. 😁
Ще ни трябват:
- 2 белтъка
- 1 п ванилова захар
- 200 г захар
- 150 г мед
- 200 г орехи
- 2 вафлени кори /набавям си ги от руските магазини/ - може да замените с хартия за печене
Приготвяне:
Запичаме леко орехите.
Разбиваме белтъците до меки връхчета. Към края добавяме ваниловата захар.
Стопяваме меда заедно със захарта и варим на средна степен на котлона за около 10 мин. ако искаме по-твърда халва. Спокойно! Няма да стане като тази трошещата зъби от магазина.
Все пак ако искаме да е по-мекички 3-4 мин . са достатъчни.
Аз варих 10 мин. и се получи една идея по-тъмен карамелен цвят.
Изливаме горещия сироп при белтъците на тънка струйка като разбиваме с миксера непрекъснато до пухкав крем. Някъде около 5 мин, за да се охлади сместа или до момента, в който усетим, че разбиването вече е трудно. Кремчето ще придобие по-светъл цвят.
Прибавяме орехите, разбъркваме добре с лъжица и изсипваме върху приготвената кора.
Разпределяме равномерно и покриваме с още една кора.
Ако не можем да намерим такива кори, можем да ги заменим с хартия за печене, с която застиламе желания съд.
Оставяме в хладилник, за да стегне.
Прощавайте, че ви изкушавам с тази калорийна бомба, но си заслужава да опитате.
Вкусно да ви е! ☺
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар