четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Крем супа с кестени


 Кестените -хлябът на гората.
Изключително полезни със съдържанието си на витамин С също толкова,  колкото и лимона. Богати и на витамини В1, В2 и А. Поради тази причина са прекрасна храна точно в сезона си - късна есен и зима,  когато имунитета ни има нужда да бъде подсилен.
 С този прекрасен плод се запознах скоро и ви уверявам,  че пуйка или телешко с кестени,  торта или крем от кестени ще бъдат мое предизвикателство. 😎
Първо да ви покажа как да извадим съкровището от твърдата черупка, пък после фантазиите.👆😀 
Варени или печени. Изберете сами.
 
 Печене на кестените:
 Измиваме кестените. 
С остър нож правим разрез на кръст в горната им част. 
 
 Ей така.
Поставете хартия за печене в тавата, за да не останат петна по нея. Печем в загрята на 200° за около 30 мин.
 
Белят се лесно докато са топли. 
 
Завиваме ги в кърпа и притискаме леко от горе, за да се разчупят още малко. Даже докато са топли ги държим под хавлийката, за да не изстиват. 
 
Отстраняваме и вътрешната кафява ципа, понеже тя придава специфичен вкус, който може да не се хареса на всички. Не е фатално ако не се изчистят идеално. Вкусът е все така благичък. 😊
 
 Варене на кестените:
 Измиваме и правим кръстосан разрез като по горе. Заливаме ги с вода и варим около 15-20 мин.
Разцепваме на две и издълбаваме съдържанието с лъжица.
 
Вече може да пристъпим към направата на супата ако нещо е останало от кестените. Т.е. ако не сте ги изяли. 😃

Ще ни трябват:
500 гр. кестени /все още необработени/ 
1/2 стрък праз
1  морков
2-3 картофа
2-3 с.л. олио за задушаване на зеленчуците
1/2 ч.л. мащерка
сол, черен пипер,  щипка индийско орехче
125 гр. крем сирене
30 гр. масло

Приготвяне:
Задушаваме зеленчуците, добавяме кестените и заливаме всичко с вода, колкото да ги покрие. 
 
Горска мащерка от свекървата 💓
 Подправяме и варим за около 20 мин.  или до омекване на зеленчуците на слаб огън. Пасираме. Ако ни се стори гъсто добавяме още вода. Изключваме котлона. 
 
Прибавяме крем сиренето и отново пасираме. 
 
 Накрая добавяме маслото да си се разтопи. Преди сервиране да не забравим да разбъркаме добре.
 Сервираме топла супичката с крутони, стрък магданоз /със стрък прясна мащерка ще е още по-добре/ и кестенче за декорация. Може да поръсим и с малко лют пипер. Заради имунитета разбира се. 😃

А-а-а-ам! 😋👌

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖

💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар