сряда, 28 октомври 2020 г.

Хляб с тиква за хлебопекарна или фурна


  Всички сме толкова забързани, че всеки помощник в кухнята ни е добре дошъл.
 
  Thank you ☺, но в моя случай след пералнята най-любима ми е хлебопекарната. Здравето им взимам и на двете вече повече от десетилетие. Слагам всичко в нея и проверява само дали топчицата не лепне, понеже в повечето случаи много бързам и слагам всичко на око. А и моите експерименти край нямат. Брашна все различни.
  Тук се постарах да измеря всичко с точност, но ако и на вас не ви се занимава с теглене поне задължително си проверявайте тестото дали не лепи или не е прекалено сухо. След като го одобрите, просто си пуснете избраната програма отначало и забравете. 
 
  Когато имам малко повече време, добре омесеното тесто си го изпичам във фурната. Традицията си е традиция. Някак по-вкусно е.
💡Важно правило!!! Трябва да се знае, че когато месите в пекарна или робот, първо се слагат течните съставки и после сухите .
  
Сварена на пара запазва всичката си полезност
  Пюре от тиква имам винаги във фризера. Изчиствам, обелвам, нарязвам на кубчета и варя на пара. Пасирам, претеглям в пликчета и замразявам. Така винаги знам с какво количество разполагам. Тук ви давам вариант със сурова тиква ако нямате пюре като мен. Но за в бъдеще да си знаете.

Необходими продукти:
300 гр. пюре от тиква /или 250 гр. сурова варим с 50 мл.вода/
20 гр. прясна мая /7 гр. суха/
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
100 гр. пълнозърнесто брашно
400-450 гр. бяло брашно или до омесване на гладко тесто
3-4 с.л. олио
4 с.л. слънчогледови или облени тиквени семки

Начин на проготвяне:
Оставяме маята да шупне в топлата вода с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно за около 10 мин. Това го правя в съда на хлебопекарната.
 
Всичко в казанчето на пекарната
 След това добавяме тиквеното пюре, солта и олиото. Разбъркваме и прибавяме всичкото брашно като го пресяваме над съда. 
/За да не пада брашно върху реотаните, по добре си извадете съда на плота и тогава пресявайте над него./
Пускаме желаната програма и трепетно очакваме приказния аромат и финалния звън на готовия хляб.
Забравих да спомена, че в един момент машината изпищява за допълнителни продукти. Ето тогава е времето да добавите семките, за да си ги прибере добре и равномерно в тестото машинката.
Ако искате обаче да си го изпечете във фурната, пуснете програмата за месене и втасване. При  мен е около час и половина. 
 
Извадете върху набрашнен плот. Разстелете и изсипете равномерно семки. Притеснете ги хубаво в тестото. Сгънете на 4. 
Оформете и поставете в предварително покрити с леко намазнена хартия за печене желани форми. Намазняваме и повърхността на хляба , поръсваме със семена, притискаме и покриваме с влажна кърпа. 
 
Оставете да удвои обема си отново. Това ще бъде около половин час. Зависи от температурата в помещението ви.
Печем на 200° в загрята фурна с няколко кубчета лед на дъното на фурната за мека коричка. Поставяме фолио върху хляба,  за да не изгорят семената. Печем така половин час. Премахваме фолиото и допичаме до готовност.
 
Хлябът леко сладни, но е супер приятен. Намазана филийка от него с крем сирене е уникално в комбинация. 
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊



Няма коментари:

Публикуване на коментар