събота, 24 октомври 2020 г.

Пълнени чушки с кайма, ориз и сос


"-Моето момиче, пълнените чушки са най-вкусни ако са от онези червените, дебеличките, които могат поне една шепа любов да поберат. А не онези хърбавите, дългите дето баща ти не ги яде.
А ако са и от на баба ти градината, равна няма да имаш."
Към дъщеря ми. 
Малко наставление от мама никога не е излишно. 😊
Необходими продукти:
 
✅Около 1 кг. червени чушки /изтърбушени 😃/
✅200 гр. или 1 ч.ч. ориз /измит до бистра вода и накиснат за половин час/
✅1 морков /нарязан на ситно/
✅1 глава лук /нарязана на ситно/ - аз ползвах 1/3 стрък праз
✅1 с.л. доматено пюре /може и без него/
✅1 ч.л. чубрица
✅1/2 ч.л. лют червен пипер /по желание/
✅3-4 с.л. олио
✅сол на вкус 
✅4 средни картофа/за капачета нарязани на кръгчета/

Начин на приготвяне: 
Оставяме ориза да се отцеди. Задушаваме лук и морков с малко вода и 2 с.л. олио. 
 
Добавяме каймата.
 
В момента,  в който си смени цвета, добавяме ориза. Запържваме за около 3-4 мин. 
 

Прибавяме сол, чубрица и доматеното пюре. Заливаме с 2 ч.ч. вода /вода:ориз - 2:1/ . Разбъркваме и намаляваме колона/при мен от 9 на 2/. Къкри до усвояване на водата от ориза. Даже ако имате повече време, в момента на завиране изключете котлона. Бавно, но славно оризът ще си прибере всичката вода.
 
Пълним чушките и им слагаме капачета от картофи нарязани на кръгчета. 
Вместо това мама ги "топваше" в брашно, но така някак ми допада повече. 💗
 
Редим в тавата. Наливаме 3 ч.ч. вода. Напръскваме чушките с малко мазнина и сол и печем в загрята на 200 ° фурна. Когато се запекат от едната страна, ги обръщаме. В момент,  в който се запекат и от другата,  изключваме фурната.
 

💡Ако ви останат картофи,  ги наредете между чушките. 

💡Ако не ви стигне плънката,  а имате изчистени чушки, напълнете ги с нарязани на кубченца картофи овкусени с малко сол и подправки по желание.

💡Ако ви остане плънка, добавете малко вода и върнете на котлона. Гответе до готовност на ориза. Но ако ви се стори,  че ще се получи много, по-добре я замразете и след време си напълнете едно пиле примерно с нея. 😋

Сос:
✅Около 200 мл. течност от чушките
✅1 яйце
✅1 с.л. брашно

Препичаме брашното и го добавяме към разбитото с мляко яйце. Добавяме и половината вода от чушките. Останалата поставяме на котлона да заври. Отместваме и на тънка струйка с непрекъснато бъркане добавяме млечната смес. 
 
Връщаме отново на котлона и бъркаме докато леко се сгъсти .
 
"- И това е, моето момиче. И някоя съставка да пропуснеш няма страшно, но най-важната не забравяй - Да се усмихваш, ей тъй, на сърцето да ти е хубаво. Да знаят обичните ти , че любов си сложила, от твоята най-истинската." 
 

Та така. Не забравяйте да се усмихвате! 💝😃

💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊



4 коментара:

  1. Наставленията са необходими,за да се получи една вкусна гозба!
    Смело към усъвършенстване!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох... любимите ми пълнени чушки!!! с тази добавка на картофа, е нов прочит за мен. Ще пробвам.

    ОтговорИзтриване