"- Какво ти се хапва?
- Руло "Стефи".
- Руло "Стефани" може би?
- Не, руло "Стефи"! Онова, което тати прави. " 😊
А на всички като мен, които искат да знаят защо в оригинал рулото е "Стефани" или "Стефания" (Stefania szelet) ще кажа, че това е унгарско ястие кръстено на белгийската принцеса Стефания Белгийска. Тя и съпругът й много обичали унгарската кухня. Любимите варени яйца на принцесата започнали да присъстват в прочутото руло, в кюфтетата, в гнездо от кайма, дори и в ризото.
✅ ~1 кг. и 1/2 кайма смес 60/40
✅ 3 яйца за плънката+ 1 за каймата
✅ 2 средни моркова
✅ 2 средни картофа
✅ 1/2 ч.л. черен пипер
✅ 1/2 ч.л. кимион смлян
✅ щипка сол
✅ галета
✅ олио
✅ 2 ч.ч. вода
✅ ~ 50 гр. кашкавал за поръсване на рулото
✅ кисели краставички (по желание)
Приготвяне:
🔥 Обелваме картофите. Слагаме всичко заедно да се вари 10 минути.
🔥 Приготвяме си тавата, в която ще печем рулото и я намазняваме с малко олио.
🔥 Отрязваме си парче алуминиево фолио с големина 35/40 см и го поставяме върху кърпа. Тя ще ни помогне, за да навием добре рулото, иначе има опасност фолиото да се скъса.
🔥 Намазняваме фолиото. Поръсваме го с галета и разстиламе равномерно отгоре каймата.
🔥 Печем в загрята на 200° фурна за 1 час и 15 мин.
🔥 Махаме фолиото и допичаме за още около 15 мин.
🔥 Поръсваме с кашкавал и печем, колкото да се разтопи.
Нашата гарнитура е някаква сезонна салата 😃 и чаша червено вино.
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар