Имах много ябълки. Исках лек и бърз десерт. Тестената част да е възможно най-малко и да има само поддържаща роля.
Решението - малка опаковка свеж лист бутер тесто. Едва 257 гр. Идеално! Покри ми тавата, която е към 28 см. заедно с част от стените й. Остана и за украса.
Може и със замразено тесто. Оставете го да се размрази и го приберете в хладилника.
Трябва да е студено преди работа, а не на стайна температура!
Ако искате да покриете пая изцяло с тесто си вземете разфасовка от 400 гр..
Не забравяйте да го надупчите с вилица преди печене.
✅ 1 свеж лист бутер тесто /257 гр. е изписано на опаковката/
✅ 1 кг ябълки почистени и нарязани на кубчета
✅ 50 гр. стафиди накиснати в малко вода с 2 с.л. ром
✅ 100 гр. орехи нарязани на дребно
✅ 1 ч.ч. захар
✅ 50 гр. масло
✅ 2 с.л. лимонов сок
✅ канела
👆 С бутер тестото се работи само докато е СТУДЕНО!
Включваме фурната да загрява до 200°.
Отделяме си част от бутер тестото за украса, която ще наредим върху пая. Прибираме я в хладилника.
Останалото разстиламе на дъното на тавата. Трябва да покрива и част от стените. Надупчваме го с вилица, за да не се издува.
Печем до порозовяване / 😃 това приказно кулинарно сравнение на момента на запичането/ за около 20 мин. и изваждаме от фурната. Оставяме го да се охлади.
Допичаме за още 20 мин. в загрятата на 200° фурна отново до порозовяване.
Сервираме охладен, с топка студен ванилов сладолед, но с топла заразяваща усмивка! 😍
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар