четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Крем карамел


    На "Крем-карамел" ме научи едно момиче, което е най-добрият кулинар сред счетоводителите и най-добрият счетоводител сред кулинарите. 💖
    Най-любим сред всички любими десерти у дома.
Правих перфектния крем карамел, докато 10 години по-късно не се наложи да сменя фурната. Не се разбрах с новия вентилатора и му казах, че мога и без него. 
    Та всяко зло за добро. Благодарение на него сега разполагам със знания за два варианта на печене на тази прелест, които ще ви покажа тук.
 

Продукти:

 
✅ 8 яйца 
✅ 1 литър прясно мляко
✅ 1 ч.ч. захар + 5-6 с.л. за карамел
✅ 1 п. ванилова захар
✅ 20 гр. масло за измазване на чашките

За карамелена кошничка:
✅ 2-3 с.л. захар
✅ 1 ч.л. олио

Приготвяне:

Яйцата ни трябва да са на стайна температура. Изкарани поне два часа предварително от хладилника. 

Затопляме си  млякото до търпимост на пръста и изсипваме захарта при него.  Бъркаме докато се разтопи. Добавяме си и ванилената захар.
Разбиваме яйцата с бъркалка и ги смесваме с млечната смес, която пак напомням, че трябва да е топла, а не гореща. 👆
 

Прецеждаме през цедка поне два пъти. 
Приготвяме си чашките.
 

Ако сервирате кремчето в чинийка, намажете чашките с масло от вътрешната страна,  за да ви се отдели безпроблемно.
Приготвяме си карамела.
 

Стопяваме си захарта на средна сила на котлона като бъркаме непрекъснато. 
Внимавате да не потъмнява много, защото ще загорчи.
 

Изсипваме по малко на дъното на всяка чашка. 
👆Внимаваме да не се изгорим. Ох, как боли изгорено от карамел...
Някои от моите деца не обичат карамел и затова на тях "Крем без карамел". 😃
След това наливаме и от млечно- яйчената смес. 
 

Подреждаме чашките в тавата на фурната. Наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от височината на чашките.
 

Печем в загрята фурна за час и половина на 150° градуса или на 130° с вентилатор. Следим водата да не завира. Ако видим, че започнат да се образуват балончета,  доливаме малко студена вода в тавата. В противен случай ще се образуват шуплички в крема, а гладката текстура за добрия изглед ни е важна. 👌
Изваждаме чашките от водата, за да не продължат да се готвят.
Сервираме с топка сладолед, прясна мента и няколко ягодки или малини. 😋
 
Може и покрито с кошничка от карамел.
За да си я направите, ви трябват 2-3 с.л. захар, купичка малко по-голяма от чашката за крем-карамела и салфетка напоена с малко олио.
 

Намазнявате вътрешната страна на купичката с помощта на салфетката.
Карамелизирате си захарта и я изливате по стените на купичката.
Оформилата се кошничка отделете внимателно  и покрийте с нея крем-карамела. 


Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар