четвъртък, 15 юли 2021 г.

Сладоледена торта три варианта


И вие ли като "и ние" ядете сладолед целогодишно?  😃
Няма точен момент за желаната вкуснотия. Правим я на момента. За утре нищо не се знае. 
 
Три са вариантите за приготвяне на такъв тип торта. Поне аз знам само толкова. И при трите по-специфичното е приготвяне на крема.
Тортичката от снимката е приготвена чрез Втори вариант /малко по-надолу 👇/

☝️Важно! Сметана, трябва да ви е животинска и с висока масленост. Над 35%. Не пренебрегвайте този факт, в противен случай сладоледът ви ще кристализира.
Любима основа ми е платка тип Брауни. И за него ще ви разкажа малко по-надолу. 🥰
 
Първи вариант /най-лесен/
Основа: по избор - тип Брауни, пандишпан, бисквитки с масло, готов
Крем: готов сладолед

Поставяте платката  за основа. Стягате в ринг. Оставяте сладоледа леко да се размекне и го изсипвате върху блата. 
Прибирате във фризер да стегне.
Ако искате да е с различни пластове /вкусове оставяте да стегне във фризер след всеки слой.


Втори вариант
/средна трудност/
Платка: по избор- тип Брауни, пандишпан, бисквитки с масло, готов
Крем: 500 г животинска сметана/студена с висока масленост, 397 /1 кутийка/ кондензирано мляко

Пристягаме платката с ринг. 
Разбиваме сметана до меки връхчета и добавяме кондензираното мляко.
В случая съм разделила сместа на две. В едната има прахче ванилия, а в другата малко ментов гренадин и капка зелена боя.
Стопила съм и около 100 г бонбони After Eight , които излях между двата вкуса.
След всеки слой поставяме във фризер, за да стегне.

Трети вариант /най-вкусен/
Платка: по избор - тип Брауни, пандишпан, бисквитки с масло, готов
Крем: крем Англез /със сметана/
500 г течна животинска сметана
4 жълтъка //размер М/
100 г захар
1 ванилова захар

Смесваме половината сметана със захарта и ваниловата захар. Поставяме на котлона загрят до степен 7 от 9 и бъркаме докато захарта се стопи.
Разбиваме с телена бъркалка жълтъците до побеляване и добавяме към тях на тънка струйка горещата сметана. Връщаме на котлона и бъркаме докато сместа започне да се сгъстява и пяната изчезне.
Отместваме от котлона. Изчакваме около 5 мин. и прибавяме останалата сметана. Разбъркваме до хомогенност.
Оставяме сместа да се охлади добре.
Сладоледената невероятно вкусна смес ни е готова и може да излеем върху основата. 
Тънкост: Понеже е течна препоръчвам да оставите във фризер сместа за около половин час, за да стегне леко и тогава изсипете върху платката. В противен случай ще изтече извън ринга. 
 
Платка тип "Брауни":
Форма на тортата с диаметър 20-22 см.

Ще ни трябват:
75 г масло
75 г захар
75 г черен шоколад
2 яйца /размер М/
30 г какао
45 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

Приготвяне:
 
Загряваме фурната до 180 градуса.
Обличаме си формата отвън с алуминиево фолио за равномерно разпределяне на температурата.
Стопяваме шоколада, маслото и захарта в касерола на средна сила на котлона с непрекъснато бъркане. Оставяме на страни, за да изстине до стайна температура.
Разбиваме яйцата с телена бъркалка и на тънка струйка при непрекъснато бъркане ги добавяме към добре изстиналата шоколадова смес.
Отгоре пресяваме брашното смесено с бакпулвера и солта. Разбъркваме до хомогенност.
 

Изсипваме в подготвената форма и печем за около 12-15 мин или до суха клечка.
Изваждаме от формата след като е почти изстинал и поставяме на решетка.

Изберете си вариант и действайте. 
Украса каквато ви душа иска направете. Всякак ще е вкусно!

👉 Ето тук може да видите още летни изкушения: https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_30.html
 

Хубаво лято и Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊



Няма коментари:

Публикуване на коментар