четвъртък, 17 юни 2021 г.

Панна кота с желирани плодове


Често я правим у дома особено през летните месеци, когато мамината градина изобилства от плодове. С кисело мляко я предпочитаме, защото ни е винаги домашно, но в оригинал е със сметана. Ще ви покажа и двата варианта. С нито един няма да сбъркате. 
Ако реша да поглезя само себе си, си правя и с кафе. Ей, така! Само за мен, че и мама е човек. 😊
 
В буквален превод от италиански Panna Cotta означава "Варена Сметана" и  в оригиналната рецепта се използват сметана и захар, които се сваряват и към тях се добавя желатин. Малко тежко ми идва така и затова заменям част от сметаната с прясно мляко. Ако на вас ви харесва си я правете само със сметана.
*За финал ще ви покажа и вариант, който заменя съставките за Panna Cota изцяло с кисело мляко.

Ще използваме форма за кекс.
 

Ще ни трябват:
 
Плодов пласт
✅ 400 мл студена вода /аз използвам домашен мамин ягодов сок/
✅ 250 г пресни малини, ягоди, касис по избор
✅ няколко листа прясна мента
✅ 50 г захар
✅ 1 п ванилова захара  
✅ 1 п желатин
✅ 50 мл студена вода за разтваряне на желатина
 
Разтваряме си желатина в студената вода и го оставяме да набъбне.
Измиваме си плодовете. Нареждаме листенцата мента по стените на формата. Изсипваме плодовете в нея.
Разтваряме си ваниловата и обикновената захар във водата. 
Разтопяваме си набъбналия вече желатин на водна баня и го добавяме към водата и захарта. Разбъркваме и изливаме върху плодовете. 
Прибираме в хладилник, за да стегне добре за около 2 часа
 

Пласт Панна Кота
✅ 100 мл прясно мляко
✅ 200 мл животинска сметана с висока масленост
✅ 50 г захар
✅ 1 ванилова захар
✅ 1 п желатин
✅ 50 мл студена вода за разтваряне на желатина

Тук ще варим.
Разтваряме си желатина в студената вода и го оставяме да набъбне. 
Смесваме захарта, сметаната и прясното мляко в купа и поставяме на котлона само да заври. Бъркаме докато се разтвори захарта. Отместваме от котлона и прибавяме ваниловата захар и набъбналия вече желатин. Бъркаме докато се разтвори желатина. 
 

Оставяме да изстине до стайна температура и изливаме върху вече желиралите се плодове.
Прибираме в хладилник отново за още 2 часа.
👆Тънкият момент с отделянето от формата.
Потапяме в топла вода само за 2-3 секунди. Обръщаме смело върху поднос с няколко потупвания. Това е. Красота!


*Вариант с кисело мляко заместващ пласт Panna Cotta

Ще ни трябват:
✅ 400 мл кисело мляко /1 кофичка/
✅ 50 г захар
✅ 1 ванилова захар
✅ 1 п желатин
✅ 50 мл студена вода за разтваряне на желатина
 
Разтваряме си желатина в студената вода и го оставяме да набъбне.
Разтваряме си ваниловата и обикновената захар в киселото мляко. 
Разтопяваме си набъбналия вече желатин на водна баня и го добавяме към млякото. 
Разбъркваме и изливаме върху плодовете. 
Прибираме в хладилник, за да стегне добре за около 2 часа
 
Свежест! Опитайте! 💖
 
Понякога добавям и какао в част от млякото. Интересно е! 😉
 
👉 Ето тук може да видите още летни изкушения: https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_30.html
 
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар