Много гушкаво име. 🥰 Арабско. А зад него се крие голяма вкуснотия за препечена филия. 👌 Може и за лаваш или за просто ей така. Разядка, която е подходяща при кето режим, също и ако сте заклет веган. С една дума- Чудно!
🔹️2-3 с.л. олио за поръсване при печене на патладжаните
🔹️5 с.л. сусамов тахан
🔹️1 лимон /сокът му/
🔹️5 скилидки чесън /пресовани/
🔹️3 с.л. зехтин
🔹️сол на вкус
🔹️магданоз няколко стръка
🔹️5 с.л. сусамов тахан
🔹️1 лимон /сокът му/
🔹️5 скилидки чесън /пресовани/
🔹️3 с.л. зехтин
🔹️сол на вкус
🔹️магданоз няколко стръка
Още по желание от изброените:
черен пипер, кориандър, кимион, кисело мляко
черен пипер, кориандър, кимион, кисело мляко
👩🍳 Обработка на патладжаните
Хубавото е, че може да си ги изпечете, когато имате време. Не е задължително да е в деня, когато ще правите предястието.
Почистваме и измиваме патладжаните. Разрязваме на половина и правим по два прореза с нож на гърба на всяка половина. Посоляваме и оставяме да престоят около час. Така ще се отдели горчивината им. Ако са от белите патладжани пропуснете тази стъпка.
След това ги измиваме и ги нареждаме върху хартия за печене с ципата на горе. Поръсваме с олио и печем в загрята на 180° фурна за около 40 мин.
👩🍳 Приготвяне на Баба Гануш
Издълбаваме с лъжица вътрешността на патладжаните и я смесваме с чесъна, магданоза, тахана, зехтина, лимоновия сок и желаните подправки. В оригинал е само кимион и сол, но всеки може да импровизира. ❤ Аз добавих само малко лют червен пипер върху филийката.
Пасираме, но не до гладкост, за да се усещат парченца патладжан.
Ако не успеете да си го хапнете всичкото, може да съхраните остатъка в добре затворено бурканче в хладилник до 2 седмици.
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар