понеделник, 20 септември 2021 г.

Царска туршия


    Българската зимна трапеза и туршията са силно свързани. Нашият татко към тях също. 😃
Прави ни тази зимна салата всяка година и рецептата му заслужено заема почетно място в Татко у дома. 💗
    Консервирането чрез ферментация е познато от преди 4000 години. Ферментиралата храна се счита за естествен пробиотик, тъй като стимулира бактериите в гастро-интестиналния тракт, който помага на имунната система.
Най-подходящото ѝ време е края на октомври. Температурите са подходящо ниски и сме в сезон богат на всякакви зеленчуци, които стоят в основата на тази зимна салата.


Продукти:
2 глави целина
2 глави чесън 
2 връзки магданоз 
2 моркова
3 глави карфиол 
3 кг. камби


За маринатата:
1 ч.ч. = 200 мл.
20 зърна черен пипер 
5 листа дафинов лист
5-6 зърна бахар
3/4 ч.ч. сол 
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 литър  хубав винен оцет
1 1/2 литър вода

Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на парчета с желаната големина. Смесваме ги в голям съд.
В тенджера изсипваме всички продукти за маринатата. Бъркаме до стопяване на захарта и солта. След кипване изключваме котлона. Веднага заливаме зеленчуците с врялата марината. Разбъркваме за около 5-6 мин. с голяма лъжица. Внимаваме да не се изгорим.
Веднага след това отцеждаме зеленчуците в друг съд. 
 

Тук е тънкостта. Не трябва да стоят дълго в марината. Така ще останат хрупкави.
Подреждаме зеленчуците в буркани.
След като изстине напълно маринатата, я наливаме в бурканите, за да облее изцяло зеленчуците.
Съхраняваме на хладно място.
Хапваме след седмица.
Трайност 3 месеца ако остане. 👌

 
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар