сряда, 22 декември 2021 г.

Солена торта - варианти

Преди да започна да пиша бързам да ви поканя да последвате моят инстаграм акаунт https://www.instagram.com/mama_cveti/, където ще споделям повече лично съдържание като красиви места, които посещавам, стари и нови рецепти, още и още хубави неща. 💖
 

И по същество.  😊
Тези торти са специално за хора, които не са фенове на сладкото, а искате да ги зарадвате от сърце. Освен това са и чудесно предястие за празничната ни трапеза.
Повечето от вариантите са подходящи и за закуска. 😊

Правила съм с различни плънки, но в блатовете съм стигнала до 4 вида.
*След статията ще ви покажа и първата си солена торта, която е съвсем различна в направата си.

Блат варианти:
  •  Палачинки - 400 мл прясно мляко+100 мл вода; 200 г брашно; 20 г масло;щипка сол. Всички без маслото се разбива с тел. Намазняваме тигана и печем. Излизат около 20 палачинки с тиган с диаметър 24 см.
  •  Картофен блат - 700 г сварени, обелени и настъргани картофи; 2 яйца; 1 ч.л. сол; щипка черен пипер; 50 г разтопено масло. Смесваме всичко и си изпичаме два блата върху хартия за печене поръсена с галета. Тавичката ни е с диаметър 24 см.
  • Тесто за пица /изрязано в желана форма-примерно тип Торта Цифра/.  Изпичаме си го преди сглобяване на тортата. 
  • Любим солен кекс разрязан на 3 блата /също с диаметър 24 см/ - 4 яйца; 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат; 2 ч.ч. брашно + 1 п бакпулвер; 1/2 ч.ч. олио; 100 г натрошено сирене.
 Смесваме всичко 

и печем в загрята до 180° фурна или до златисто.

Крем между блатовете

  • 200 г извара
  • 200 г рикота 
  • 200 г майонеза 
  • 2-3 скилидки чесън /пресовани/


Смесваме всичко и мажем между блатовете. В случая ще измазвам тортата от вън и съм приготвила трети блат, върху който няма да поставя плънка. Той ще бъде покрит само с крем, който съм предвидила за измазване.
Редим царевичка и саламче също между блатовете. Може маслинки, сушени домати и всичко,  което би направило тортата ви уникална. 


Измазваме /зафилваме/ цялата торта с 300 г крема сирене.


В случая съм избрала украса рози от саламче и сърчица от краставички. Също, маслини, чери домати и още краставици.
Развихрете фантазията си! Така се получават шедьоври. 

А ето я и първата ми солена торта. 😊
Не е топа на топа, но пък беше много бърза и вкусна разбира се.
 
Ще ни трябват
Форма с падащо дъно 

За блат:

200 г крекери /смлени/
100 г краве масло /меко/
 Смесваме ги и оформяме блат на дъното на формата. Прибираме в хладилник, за да стегне.
 

Пълнеж:
2 моркова /сварени и нарязани на кубчета/
3 картофа /сварени и нарязани на кубчета/
200 г консерва грах
200 г консерва царевица


200 г цедено кисело мляко
2 с.л. майонеза
1 с.л горчица
2 скилидки чесън /пресовани/
сол на вкус 
 

Смесваме всички съставки и изсипваме върху стегналия блат 
Покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилник за около 30 мин.
Освобождаваме от формата и украсяваме по желание. В моя случай е с краставички и копър, но може и със стръкчета пресен лук. Получава се много ефектно.

Хубави празници ви пожелавам!

Да сме здрави!
 
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар