неделя, 11 октомври 2020 г.

Запеканка с карфиол и картофи

 Този мозък на природата - карфиола.
Може да се хапва като самостоятелно ястие или като гарнитура 
Идеално е и за кутийките на учениците за домашен обяд в училище.

💡Идея: Бешамеловият сос спокойно може да го замените с кутийка сметана за готвене разредена с малко вода.

💡Идея: Може да добавите бекон на кубченца ако ви се стори прекалено постно.

Продукти:

̴500 гр. картофи
̴200 гр. карфиол /само розичките от средна глава/
2-3 скилидки чесън цели
50 гр. масло + 2-3 с.л. олио  
3 с.л. брашно
700 мл.  пр. мляко
1 с.л. горчица
2 с.л. галета
250 гр. прясна моцарела
сол, черен пипер

Приготвяне:

Нарязваме карфиола на розички, а картофите на полумесеци. /Картина на рози по време на полулуние 😃/

Захващаме се с бешамеловия сос.

Стопяваме маслото в компанията на олиото. Добавяме брашното и бъркаме енергично.  Това упражнение го правя като отместя съда от котлона, за да ми е спокойно, че историята  доста загорели случки помни... Връщам на котлона и бъркам докато започне да си сменя цвета. Пак отмествам от котлона и изсипвам млякото. Бъркам до еднородна смес и отново връщам на котлона като не спираме с бъркането.Изобщо здрави ръце си иска тук. Започне ли да се сгъстява изключете котлона. Не трябва да е много гъст соса. Овкусяваме със сол, черен пипер и горчица.

Разбъркваме добре, заливаме зеленчуците и отново разбъркваме.

Скилидките чесън ги слагам обелени и цели, защото ще печем дълго и за да си запазят вкусовите, ароматните и изобщо полезните качества.

Покриваме с алуминиево фолио, което надупчваме с вилица.

Печем на 200◦ за час и половина

Изваждаме от фурната,❗ внимателно отстраняваме фолиото  като го изтегляме към нас, за да не се изгорим от парата❗. Настъргваме моцарелата и поръсваме с галетата.


Запичаме за още половин час или до златиста коричка.

Поднасяме с чаша бяло вино и добро настроение!

И да не забравяте да се усмихвате!  😃💖

Когато си приготвите вкуснотия по моя рецепта, изпратете ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ви в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓




Няма коментари:

Публикуване на коментар