четвъртък, 10 декември 2020 г.

Свински джолан с боб и кисело зеле в гювеч


   💖 Това е ястие, което е с отношение още от предния ден.

👆Мариноваме джоланите и накисваме боба за една нощ.

✅Мариноваме в гювеч oколо 2 кг джолани - 3 броя от предната вечер с кашичка от 50 гр. разстопено масло, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. черен пипер и сол, но преди това ги шпиковаме с около 10 необелени скилидки чесън  в разрез около 2 см. в дълбочина. Почива на хладно.

✅ Накисваме 2 ч.ч.  зрял бял боб в студена вода, която да го облее поне 3 пръста от горе за около 8-10 часа или една нощ. Добре е да се сменя водата на няколко часа, но и без това ще стане перфектен. Оставете го на хладно, защото има опасност да ферментира ако му е топло.

На следващия ден:

Още продукти:

~500 гр. кисело зеле /1 малка зелка/
1 ч.ч. зелева чорба
1 стрък праз
2 моркова
2 средни картофа
джожден, сол по желание

    Изваждаме гювеча от хладилника да се темперира и се захващаме с бобеца. 

    Изсипваме водата, в която е киснал. Изплакваме и варим в чиста СТУДЕНА  вода за около минута. БЕЗ СОЛ, БЕЗ СОДА, БЕЗ РАКИЯ. САМО СТУДЕНА ВОДА! Прецеждаме, заливаме отново със студена вода и изчакваме да кипне. Сменяме и тази вода минута след кипването. Наливаме нова, студена вода, колкото да го облее един пръст от горе.

👆 Студеното и топло накисване намаляват възможността за образуване на дразнещи стомашната лигавица вещества и съкращават времето за варене. Тъй като бобът е с високо съдържание на белтък е желателно да го варите на тих огън със затворен капак. При варенето на висока температура е възможно зрънцата да се втвърдяват и да не омекне даже при продължителна обработка. 


 
    Като заври го оставяме да къкри половин час без сол или домати. Ако посолите в началото е възможно да удължите времето за варене. Времето за варене се отчита от момента на завиране (кипване). 

    Прибавяме го към джоланите, заедно с нарязан на кръгчета праз, моркови на кубченца, два средни цели обелени картофа /за сгъстяване/ и киселото зеле нарязано на ситно. Сол само по желание /ако е достатъчно солено зелето, пропуснете солта/ и джоджен. Доливаме с една чаша от бобената вода + една чаша зелева чорба.


    Разбъркваме добре. Поставяме гювеча в студена фурна! Печем на 200° за час, а след това на 150 ° за 2 часа. Махаме капака и запичаме за още 30 мин.

    Сервираме с люти чушлета и чаша червено вино разбира се!  😋


Не забравяй да се усмихваш! 😃💖

💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар