Изключително вкусен, лесен и хрупкав десерт с дълбоки английски корени. Приготвен от задушени плодове и брашнени трохи.
Рецептата идва от Великобритания и Ирландия като става популярна след Втората световна война, когато страните се възстановяват и хранителните запаси не достигат.
Основните съставки са захар, брашно и плодове ако приготвяме сладък крамбъл. Но има и своя солен вариант с месо, зеленчуци, различни сосове и сирена.
Зарината от страхотни мамини райски ябълки и в търсене как да ги оползотворя, че и комшиите вече не ми отварят, открих тази вкуснотия в един френски сайт. Като "виден полиглот" и пишман майстор реших да я тествам. Разкошотия! 💖 Обаче намалих захарта, че то бива сладост, но само при цифрата в оригинала ми се покачиха нивата.
И разбира се двойна доза! 😋
Ще ни трябват:
✅7 райски ябълки /обелени и нарязани на кубченца/
✅1 ванилия
✅3 с.л. мед
За трохите:
✅100 гр. меко масло
✅100 гр. бадеми /лешници или орехи/
✅120 гр. брашно
✅50 гр. кафява захар
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 150 °.
Смесваме всички сухи съставки заедно с маслото.
Проверка за плътност от мънички ръчички 😍 |
Разстиламе върху хартия за печене на тънък пласт и печем за около 15 мин.. Наблюдаваме да не се препече. Оставяме го на страни, за да изстине.
В тиган готвим кубченцата ябълки за 5 мин. без мазнина. След това добавяме меда и ванилията. Готвим за още 5 мин. Оставяме да се охлади.
Реших да си изрежа малко снежинки от изстиналия блат. Доста се рони, че нали за трохи е направен, но оптимизмът е важен тук. 😊 Та само сърчица успях да си оформя. 💝
В чаши редим ред трохи, ред ябълки до запълване на чашите.
Украсяваме по желание. Хапване топло или студено в компанията на усмивка и мисли за сладката страна на живота. 😍
Оригиналната рецепта 👉 https://www.cookingandcakes.fr/crumble-de-kaki-miel-vanille/
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар