Най-добре е да консумирате домашен хумус с истински съставки. Основните
рецепти за хумус съдържат шест здравословни съставки: нахут, зехтин,
чесън, лимонов сок, морска сол и тахини.
Излишно е да ви казвам, че много по-вкусно ще се получи с нахут, който ще си сварите вие, но в това забързано ежедневие консервата е добре дошла.
Затова ще ви разкажа как да си сварите сами нахут, а вие от своя страна решете дали да прескочите тази стъпка и да си облекчите задачката с готово сварен.
* 350 гр. сварен нахут или 200 гр. сух, който да си сварите
200 мл. вода от нахута
3 с.л. фъстъчен или друг по избор тахан
сокът на 1 лимон
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. лют червен пипер /по желание/
2 скилидки чесън
сол на вкус
Поставяме всичко в блендер и блендираме до гладка и кремообразна смес за около 3-4 мин. Ако прецените, че е гъсто, добавете още малко вода.
Поднасяме с препечено хлебче и усмивка. 😃
*Как да си сварим сами нахут: Като зрял фасул нахутът се накисва за 8-10 часа в студена вода или една нощ , която да го покрие поне 3-4 пръста . Добре е водата да се сменя през няколко часа, но и без това ще се свари добре. Ако забравите да го накиснете ще се свари с една идея по-бавно. Оставете го на хладно място, защото има опасност да ферментира ако му е топло.
Изплакваме го и го заливаме отново със студена вода. След като кипне го оставяме да поври за около минута и изхвърляме водата. Пак го обливаме със студена вода и след като кипне намаляме котлона и го оставяме да къкри за около 40 мин. или до увиране на зрънцата.
Не е никак сложно, но изисква малко повече време.
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар