понеделник, 14 декември 2020 г.

Питка Дядо Коледа


Тази идея-невероятно попадение я имам от едно Ани, която ми е многократен вдъхновител. Рецептата за тестото си е моя, но оформлението не и затова малко по надолу ще дам линк, за да видите как го е измислил колегата. Ще изненадате приятно всички! А децата как се радват... 😍Гарантирано и многократно изпитано.

Продукти: 

1 ч.ч. = 200 мл.

✅около 4  ч.ч. брашно /или до омесване на нелепнещо меко тесто/
✅1 с. л. захар
✅1 ч. л. сол.
✅1 пакет суха мая /7 гр./ или половин кубче прясна. /20 гр./
✅1/2 ч.ч. прясно мляко
✅1/4 ч.ч. топла вода
✅1/4 ч.ч. разтопено краве масло
✅2 яйца
✅2 бадема за очи
 
За измазване:
✅1 жълтък смесен с 2-3 капки хранителна червена боя
✅1 белтък смесен с 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио 

Начин на приготвяне:

Ако  ползвате суха мая я смесете заедно със сухите съставки, но ако ползвате жива, е добре да я смесите с топлата вода, захарта и 1 с.л. брашно. Да покриете съда и да я оставите за около 10 мин. докато шупне.

Пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете шупналата мая, разбитите с вилица яйца, прясното мляко и разтопеното масло. Омесете меко тесто. Ако прецените добавете още брашно, но не забравяйте, че тестото не трябва да е твърдо.

Оставете го покрито с кърпа да почива за около час на топло или до удвояване на обема си.


Следва оформянето на Дядо-то.

Ето тук в снимки е обяснено много подробно, но аз ще се опитам и да ви разкажа. https://www.tasteofhome.com/collection/how-to-make-santa-bread/?keycode=ZPIN1213HOW

1.  Застелете тавата на фурната с хартия за печене

2. Върху набрашнена повърхност разделете тестото на две части, като едната да е малко по-голяма.

3. От по-голямата част оформете продълговат триъгълник със заоблени ъгли. Това ще ни е главата на Дядо Коледа и неговата шапка. Поставете я в тавата.

4. Разделете другата част на две. От едната направете брадата като разточите тестото във формата на трапец. С помощта на ножица разрежете през 1-2 см. лентички и на около 2 см. от мястото за закрепване.

5. С останалата част оформете мустаци, нос, шапка с помпон и периферия.

6. С ножицата направете два процепа за очите и в тях поставете бадемите.

7. С жълтъка и боята измажете шапката, носа и бузите, а с белтъчната смес останалата част.

8. Поставете в загрята на 200 градуса фурна като покриете Дядо-то с намазнено от вътрешната страна алуминиво фолио, за да не му залепне носа, а и да не прегори за около 15 минути. След това махнете фолиото и допечете до златисто.

9. И не забравяй да се усмихваш! 😃💖

 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊


Няма коментари:

Публикуване на коментар