Вътре винаги се намира за всекиго по нещо. Свинско, телешко, пилешко, кюфтенце, а защо не и сушени сини сливи за екзотика и от интерес към вкуса.
💫 За тези, които не знаят що е туй чудо капама ще поясня, че това е много вкусна гозбичка, която се готви в глинен съд и задължително на бавен огън! С много месо, кисело зеленце и подправки. В разложко му добавят и чекъне - туршия от цвекло.
💫 Капамa е турска дума и означава "затворен", а нейният произход е от югозападна България.
Стига толкова история. Започваме да готвим.
Ще ни трябват:
/количествата според големината на гювеча ви/
✅1 голяма кисела зелка
✅1 и 1/2 ч.ч. бисерен ориз, който измиваме добре
✅~ 1 кг. телешко месо
✅~ 1 кг. и 1/2 свинска плешка
✅~ 5 бр. пилешки бутчета или каквото пилешко си решите
✅~ 500 гр. кървавица или сурова наденица
✅~ 100 гр. прясна сланина
✅2 с.л. червен пипер
✅1 ч.л. млян черен пипер
✅6 обелени скилидки чесън
✅10 бр. сушени сини сливи
✅10 бр. листа дафинов лист
✅1 ч.ч. червено вино
✅1 ч.ч. зелев сок
✅1/2 ч.ч. вода
✅2 с.л. олио
Приготвяне:
Нарязваме свинското и телешкото на порции. Сланината на филийки.
Телешки ред: Подреждаме телешкото. Поръсваме с малко черен пипер, поставяме 4 дафинови листа, 1 скилидка чесън и 4 сушени сливи.
Свински ред: Подреждаме свинското. Поръсваме с черен пипер, поставяме 3 дафинови листа, 1 скилидка чесън и 3 сушени сливи.
Пилешки ред: Пак зеле, също и половината от останалия ориз и нареждаме пилешкото. Поръсваме с черен пипер, поставяме 3 дафинови листа, 2 скилидка чесън и 3 сушени сливи.
Заливаме със смесените предварително вино, зелева чорба и вода.
Покриваме с останалото зеле и сланина .
Завиваме отвора на гювеча с алуминиево фолио и поставяме капака. Пробиване дупка във фолиото през отвора на капака.
Традиционно е тази процедура да се направи с тесто, с което да се облепи цялото разстояние между капака и гювеча. Така не съм опитвала, но винаги има първи път. 👆
Тъй важното печене: Поставяме гювеча в студена фурна! Печем 1 час на 220°, а след това още 4 на 150°.
Сервираме по парче от всичко, до колкото е възможно.
Люта чушка за отскок и чаша вино за наздравица, с която да си пожелаем следващата година да е по-добра от изтичащата. И силна вяра, че наистина ще бъде така. 💕
Бъдете здрави и се усмихвайте!
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар