сряда, 11 ноември 2020 г.

Тирамису

 "Tira mi su" - вдигни ме горе.

 Така се превежда буквално тази италианска вкуснотия, която винаги ще свързвам с голяма моя дружка. Рецептата и направата му знам от нея. Аз само съм термообработила яйцата.
Срещала съм всякакви видове. С блатове, със сметана,  с крем сирене, но всъщност основните съставки за истинското италианско тирамису са маскарпоне, бишкоти Савоярди, яйца и италианско вино Марсала. Пробвала съм и с Бейлис и с уиски,  но вкусът е друг. 
Всички ни притесняват суровите яйца,  заради риска от Салмонелоза, особено ако не се доверяваме на търговеца.
Но няма страшно. Бактериите на Салмонелозата умират при 70°C. Обработени на водна баня/без водата да допира дъното на съда/ рискът изчезва. 
👆Ако имате късмет да попаднете на наистина пресни яйца от сигурен източник,  тази стъпка я пропуснете.
👆 Има вариант ако нямате и термометър и яйцата да не са сигурни.  Тогава използвайте само жълтъците, а белтъците заменете с животинска сметана за разбиване.  Тук вече говорим за Тирамису с крем Забайон, който ще ви покажа друг път.
👆Добре е всички продукти да са на стайна температура. Изкарани поне 2 часа преди готвене.
👆Използвайте силно експресо. Не правете само едно дълго кафе. Трябва да са поне 3 нормални по 50 мл. 
За това количество крем използвах 4 пакета по 12 бишкоти или един голям  -400 гр.
Продуктите ми са в количество като за истински любители. Така че не ги намалявайте. Изчезва много бързо. 

Продукти:
Тава 34 см/23 см.

✅500 гр. маскарпоне
✅8 яйца /среден размер/
✅400 гр. бишкоти Савоярди 
✅150 гр. захар
✅1 ванилия 
✅3 бр. кафе експресо - 150 мл
✅100 мл. Марсала /друго сладко вино като Мадейра или Порто/
✅2 банана 
✅100 гр. ягоди
✅какао за поръсване


Приготвяне:

Сваряваме кафето и добавяме към него виното. Оставяме го на страни, за да се охлади.
 
Отделяме белтъците от жълтъците.
Ако яйцата ви са сигурни пропуснете следващата стъпка с термообработката и преминете към разбиване.

Белтъци обработени на водна баня до достигане на 70°

Термообработка на яйцата.
Прибавяме половината от захарта към белтъците и поставяме на водна баня като следим водата да не опира дъното на съда. Бъркаме непрекъснато докато температурата достигне 70°. Няма да се сготвят. Спокойно. 
Отместваме на страни.
Жълтъци обработени на водна баня до достигане на 70°

Същата процедура повтаряме и с жълтъците.

Разбиваме белтъците с половината захар до пухкав крем като вилките на миксера е добре да са сухи. Добавяме ванилията.
 
Същото повтаряме и с жълтъците като тук няма нужда да почистваме предварително вилките от вече разбития белтъчен крем. 
 
Добавяме маскарпонето към разбитите жълтъци и разбиваме до еднородност. 
 
Идва ред с шпатулка да добавим белтъчния към жълтъчния крем като разбъркваме внимателно, за да си остане сместа пухкава.
Нарязваме бананите и ягодите, за да са ни готови при реденето.

Редене: 
Бишкоти, крем,  плодове.
Бишкоти и завършваше с крем.
 
На дъното редим бишкоти, на които потапяме само долната час в кафето, защото те много бързо попиват течността като гъба. А на нас ни се иска да можем да отрежем прилично парченце. В противен случай ще си го хапнем с лъжичка. Няма да е голям проблем. 
 

Запомняме в коя посока сме редили, защото при втория слой реда трябва да е противоположен.
Покриваме с фолио и оставяме в хладилник за поне 24 часа.
 
Преди сервиране поръсваме с какао и някоя и друга ягодка. И кафенце и усмивка и добро настроение, разбира се!😍
 

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 

Полезно за яйцата: https://fkusno.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%81-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0/




Няма коментари:

Публикуване на коментар