четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Торта Маршмелоу с вафлен блат


    Чували ли сте израза "От пиле мляко"? 
Така възвишено са си кръстили руснаците тортичка, с чието име да покажат, че е нещо невиждано, рядък деликатес и така да привлекат внимание към нея. 
    Всъщност идеята идва от руска техноложка, станала герой на социалистическия труд заради разработката на прочутите бонбони "Птичье молоко".
След нея ръководителят на сладкарския цех на московски ресторант,  заедно с двама от служителите си, усъвършенства рецептата за суфлето и създават торта, чиято рецепта е първата в СССР с издаден патент. 
    Оригиналната рецепта трудно мога да ви представя, но нейна много вкусна интерпретация с удоволствие. 
    Кръстих я Маршмелоу заради американския вариант на "Птичье молоко" - бонбоните Маршмелоу.
    😃Всъщност ми останаха едни 12 белтъка от една голяма доза крем Брюле, което направих в три вариации. За тортичката използвах само 5 от тях, а с останалите направих целувки и ореховки. А можеше и един "Ангелски кекс" може би? 😋 За тях друг път. 
За да стане наистина бърза торта, реших блата да е пълна импровизация. Но вие може да си изпечете един или пък защо не готов. 👌

Необходими продукти:
Тази височина се постига с форма с диаметър  25 см. с падащо дъно

Блат: 
5 вафли /стандартен размер/
3 оризови бисквити /за да се убие малко сладостта от вафлите/
50 мл. прясно мляко
2 с.л. разтопено кокосово /краве/ масло

Суфле:
5 белтъка
200 гр. захар 
1 желати  /10 гр./
50 мл. вода
1 ванилия

Глазура:
180 гр. тъмен шоколад 
70 гр. масло 
80 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне:
 
✅Блат: Натрошаваме вафлите и оризовите бисквити.  Смесваме ги с млякото и маслото. Може да блендирате всичко заедно.
 
Разпределяме равномерно и притискаме добре към дъното на формата.
Прибираме в хладилник да стегне.
✅Суфле: Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне. След това го разтопяваме на водна баня. 
Разбъркваме белтъците със захарта и поставяне и тях на водна баня като бъркаме непрекъснато докато се стопи захарта. Т.е. да не усещаме кристалчета. Отдръпваме на страни и бъркаме с миксер на средна степен до пухкав крем. Добавяме ванилията и на тънка струйка изсипваме желатина към сместа като продължаваме да бъркаме. 
 
Разстиламе върху блата и оставяме да стегне за около 2 часа.
 
✅През това време приготвяме глазурата като стопяваме всички продукти смесени заедно на средна температура.
 
Вече изстинала я изливаме върху стегналото суфле и оставяме за още час в хладилник. 
🎀Хапваме си я с удоволствия, но на следващия ден. 😊

Освобождаваме от ринга и украсяваме. Тя всъщност си е красива и така. Но въпрос на вкус.👍
Поднасяме с повод и бе повод, но със задължително добро настроение. 😍
 

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊
 
Източник: http://kaleidoskopche.blogspot.com/2012/10/ot-pile-mliako-torta.html?m=1



1 коментар:

  1. За качествената работа на майстора,се поднася качествена,перфектно направена торта.

    ОтговорИзтриване