четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Чийзкейк с бейлис, кафе и солени бадеми /печен/

 
Усетихте ли аромата и вкуса му само с прочитане на името? 😋
Невероятно вкусен и никак не е сложен.
Притегляме всичко и половината ни работа вече е свършена.
Сладкарството обича точността.
Рецептата е адaптирана към тази на Sugarmouse.
 
За чийзкейк с диаметър 25-28 см
 

Основата:
300 гр. печени солени бадеми (смлени)
140 гр. оризово брашно
40 гр. какао
220 гр. масло, меко
100 гр. захар
2 белтъка

Крема:
600 гр. крема сирене
150 гр. кафява захар
3 яйца + двата останали жълтъка
120 гр. заквасена сметана
60 гр. Baileys 
2 с.л. нишесте
2 с.л. разтворимо кафе
 
Заливка:
70 гр. натурален шоколад
100 гр. Baileys 
 
За украса: 
100 гр. натрошен млечен шоколад
 
Приготвяме основата:
Загряваме фурната на 180*С.
Смесваме бадемите с оризовото брашно и какаото. 
 

Разбиваме белтъците на пухкав сняг. 


След това маслото със захарта на крем, прибавяме белтъците. След като получим хомогенна смес, добавяме сухите съставки и разбъркваме до получаване на меко тесто.


Покриваме дъното на формата, в която ще печем чийзкейка с хартия за печене. 
(Аз я намачквам преди това. Това съм научила от дъщеря ми. 💗 Така по-лесно успявам да я прилепя към стените без да ми "бяга".)
 

Разстиламе тестото на равен слой. Може да си помагате и с пръсти.
Печем в загрятата фурна за 10-15 мин.
Оставяме да се охлади във формата.
 
Приготвяме чийзкрема:
Намаляме температурата на фурната на 160*С.
Разбиваме с миксер крема сиренето и захарта за кратко. Добавяме яйцата и жълтъците, едно по едно, след тях прибавяме заквасената сметана, Bayleys, нишестето и кафето. Разбиваме до хомогенна смес без да прекалявате с разбиването.
 

Сипваме крема върху охладената бисквита и печем в загрятата фурна около 50-60 мин. – чийзкейкът трябва да е стегнал по края, но щом разклатим леко тавата, в центъра да е нестабилен. Изключваме фурната, отваряме вратата й и оставяме десерта да се охлади в нея. След като изстине, прибираме чийзкейка в хладилник до следващия ден. Едва тогава отстраняваме формата.
 

За заливката
– на средна степен на котлона стопяваме натуралния шоколад и Baileys ликьора  като разбъркваме до хомогенна смес. Нанасяме върху чийзкейка.
 
Сервираме с чаша кафе и топла усмивка! 😍 


Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 




Няма коментари:

Публикуване на коментар