сряда, 7 април 2021 г.

Кето чийзкейк с кафе/суров/

 
Днес 07.04.2021 е световния ден на здравето и на сладкишите приготвени с ☕ кафе (Coffee Cake Day) в САЩ 
Специално по този повод ви представям тази кето /нисковъглехидратен - високомазнинен режим на хранене/ вкуснотия.
А защо кето?
Защото лекар и мой приятел ме просвети в дебрите на кето храненето.

Човек с главно Ч.
Човек, който беше до мен в труден момент.
Човек, чиято професия е призвание.

Благодаря ти, Кръстина! 🌷
 

Още ми е трудно да започна да се храня по този начин, но пък се опитвам. Ограничават доста от любимите за мен храни като примерно картофите,  но пък десертитеее, ах десертите. Много лесна се оказа замяната на захарта с еритритол примерно /200 гр. захар = 276 гр. еритритол/ ,  който е естествен подсладител.
Скоро ще ви покажа и други рецепти специално за този режим и току виж се пречупя и забравя за картофите...
Хайде към десерта.

Форма с диаметър 20-22 см
1 ч.ч. = 200 мл.

Ще ни трябват:

Блат:
🔹️ 3/4 ч.ч. кокосови стърготини
🔹️1/4 ч.ч. какао /натурално неподсладено/
🔹️1/4 ч.ч. еритритол
🔹️1/2 ч.ч. орехови ядки /натрошени/
🔹️50 гр. меко масло /краве или кокосово/
🔹️щипка сол

Крем:
🔹️400 гр. заквасена сметана
🔹️200 гр. извара
🔹️200 мл. животинска сметана /студена/
🔹️2 желатина 
🔹️1 ванилия 
🔹️1 ч.л. нес кафе 
🔹️3/4 ч.ч. горещо експресо 
🔹️1/4 ч.ч. еритритол 

Метод на приготвяне:

Подготвяме си формата, чийто стени обличаме с ацетатна лента от вътре, за да може по-лесно да си отделим тортичката от стените,  а и да има "търговски" вид.
 

Смесваме всички съставки за блата в дълбока купа. Разбъркваме ги добре.
 

Изсипваме получилата се лепкава смес в подготвената форма и притискаме равномерно към дъното й. Може да си помагате с вилица,  но най-добре се получава с плоско дъно на стъклена чаша.
/Не мием купата. Ще я ползваме за крема. /
Прибираме в хладилник докато си приготвяме крема. 


Разбиваме сметаната заедно с нес кафето в купата, в която сме бъркали блата до пуФкавост. 
 

Добавяме останалите продукти и продължаваме да бъркаме на ниска скорост на миксера за още 1-2 минути.

Взимаме 1 ч.ч. в която разтваряме желатина в 50 мл. студена вода. Нужни са му около 10 мин., за да набъбне. 

Пускаме кафемашината и наливаме кафето директно върху набъбналия вече желатин. Бъркаме докато се разтвори.
Наливаме кафеената смес в купата  с крема. Разбиваме за още 1 мин., колкото да се смесят продуктите.
Изсипваме върху вече стегналия се блат. 
👆Ако ви се стори рядко кремчето, го изчакайте леко да се желира и тогава изсипете във формата. 
Загладете и приберете отново в хладилника. 
Изчакайте поне 2 часа. Освободете от формата и украсете, както ви душа иска. 
 

Аз използвах разтопен шоколад и поръсих с малко смлени орехи. За фасон сложих и няколко кафеени зрънца. 
Хапваме без угризения и с широка усмивка! 💓


Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊



2 коментара:

  1. Много лесен за изпълнение! Благодаря за споделената рецепта!Очаквам още кето рецепти!За кето храненето не се замисляйте,аз вече две години и половина се храня така и нямам никакъв проблем!😊❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви допадна. ❤
      С вашия коментар ми давате стимул да представя още рецепти подходящи за този тип хранене. 🥰🍀

      Изтриване