Заради уважението ни към вкусната храна у дома тя се готви бавно и лежерно. Особено по празници. Да се насладиш на очакването и ароматите.
Ако решим менюто ни е да е със свинско, то то се приготвя в два варианта. Бавно готвено нарязано на порции или бавно готвено цяло парче.
За първи вариант:
Около 1 кг свиски врат нарязан на порции
200 г гъби /нарязани на шайби/
100 г топено сирене /нарязано на кръгчета или слайс/
1 домат /на филийки/
50 мл. червено вино
3-4 с.л. соев сос
1 к.л. черен пипер
1 глава лук /на шайби/
1-2 скилидки чесън /на ситно/
1 с.л. дижонска горчица
Завиваме с фолио надупчено с вилица и печем на 200° за 2 часа и половина. Отвиваме и запичаме за още 15 мин.
За втори вариант:
Около 1 кг свиски врат цяло парче
За маринатата:
50 мл. червено вино
3-4 с.л. соев сос
1 к.л. черен пипер
1 с.л. мед
3-4 скилидки чесън небелени
1 с.л. дижонска горчица
стрък прясна или 1 ч.л. суха мащерка
Шпиковаме местото с целите скилидки чесън. Като се изпече ще ги извадим, ако не са се стопили. Към шпиковането може да добавим парченца морков и целина.
Правим си смес с всички съставки за маринатата и намазваме хубаво месото от всички страни.
Мариноваме за около 5-6 часа. Може и веднага да се пече, но някак по-вкусно е да отлежи.
Завиваме с фолио надупчено с вилица. Печем на 200° за 1 час и още 3 часа на 150 градуса. Отвиваме и запичаме за още 15 мин.
Последно го готвих в йенската тенджера, защото успя да ми се събере. В повечето случаи готвя по-голямо количество. Защо ли? 😁
Преди да го сервираме нашият "Татко у дома" го изважда в тава на дъска и с остър нож го нарязва на порции. 😋
Винаги е по-желание, но да е топла.
Ако е картофи, ги разбърквам хубаво с остатъка от марината на месото като добавям още малко сол и ги изсипвам при месото.
Но най-любима ми е мариновани гриловани зеленчуци.
Всякак е вкусно. Въпрос на настроение.
Ако хлябчето ви е направило впечатление ето рецепта за него. Хляб с тиква.
И на Ая никак не й е лесно. Налага се леко да замези иначе пази пред фурната, че то онуй може да избяга. Или недайсибоже някой да го вземе.
Извара с яйце и кокосово масло |
И след като е вече готово, освен да седнем и да хапнем. И наздраве да си кажем и хубаво да ни стане. 🍷
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар