Японският зелен чай матча е силен антиоксидант. С леко сладък вкус и без
натрапчива миризма е идеален за естествен оцветител. Също като синята
спирулина. 😁 Някой ден ще направя десерт и с нея и тогава вече ще ме
изгонят от вкъщи поради ощетяване на семейния бюджет. 😉
Хайде по
същество!
Тортичката
ми дойде като идея от Чиа пудинг, който много се хареса у дома, а и изобилието
на касис в градината ме принуди да си развихря въображението. Може да си я
направите в много варианти. За основа блат от фурми и накиснати
предварително ядки или бисквити с масло и с/без ядки. Ако ви затруднява
работата с желатин може да замените киселото мляко с комбинация от заквасена
сметана и цедено кисело мляко. Във всички случай не превишавайте дозата
от 2 с.л. на матчата.
Необходими продукти:
- 700 гр. кисело мляко 3,6 % масленост
- 50 гр. захар или 10 мл. кленов сироп
- 1/2 ч.ч. семена от чиа
- 2 с.л. матча
- 1 п. ванилова захар
- 1 п. желатин
- 200 гр. касис или малини
Основа на тортата:
- 200 гр. бисквити
- 100 гр. краве масло
Желе глазура:
- 200 гр. замразени ягоди
- 50 гр. захар
- 1 п. желатин
Начин на приготвяне:
- Подготвяме си формата. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента, за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата и да направите лента от тях.
- Натрошаваме на ситно бисквитите и ги разбъркваме с омекналото на стайна температура масло.
- Притиснете добре и оставете в хладилник да стегне докато приготвяте течната част.
- Разтваряме желатина в 10 мл. студена вода. Изчакваме го да набъбне. Стопяваме го на водна баня
- След като се охлади до телесна температура го смесваме в купа със захарта, млякото, чиата, ваниловата захар и матчата.
- Разбъркваме с шпатула до хомогенна смес.
- Добавяме плодовете. Разбъркваме внимателно.
- Изваждаме формата от хладилника.
- Изсипваме сместа и оставяме за 2 часа в хладилника да стегне.
- През това време или на следващия ден приготвяме желето, с което ще покрием тортата. В касерола смесваме захарта и ягодите.
- В момента, в който заври намаляваме котлона и оставяме да къкри за около 3-4 минути при непрекъснато бъркане.
- Отместваме от котлона леко да се охлади преди пасиране.
- Разтваряме желатина в 10 мл. студена вода и го оставяме да набъбне за около 5 мин.
- Прецеждаме през цетка пасирания ягодов сос, за да се отървем от балончета и семчици.
- Добавяме набъбналия желатин към още топлата смес. Бъркаме докато се разтвори и оставяме да се охлади до стайна температура.
- Тортата е стегнала и изсипваме желето отгоре й, но си оставяме малко от него в пош за доукрасяване след като махнем ринга.
- Украсяваме с листенца свежа мента и плод.
Отваряш хладилника и от там се носи аромат на свежест, която можеш да вкусиш на една вилица разстояние. Дерзайте! 💝
Няма коментари:
Публикуване на коментар