неделя, 27 септември 2020 г.

Чийзкейк с праскови /суров/


 Ей така, като ми е лятно и свежо настроениетo, правя на домашните ми чийзкейк със сезонни плодове. Дори и зимата,  когато е почти невъзможно нещо да се роди по нашите земи български. Но винаги имам сушени, замразени или от мамините компоти и сладка и така лятото влиза зимно време у дома.


 Вярно е, че вече се подготвя да ни напусне за известно време, но ние няма да го оставим да си тръгне така лесно и ще си спретнем един чийзкейк с праскови.

 Суровите блатове от ядки и сушени плодове са ни любими. Съветът тук ми е ако са много сухи плодовете ги накиснете заедно с ядките за една нощ.

 За направата на крема изборът е голям. Малка доза фантазия и резултатът винаги ще е перфектен. Но основната съставка е сиренето. Все пак е чийз.  😀

 Маскарпоне, крема сирене, рикота, извара, кокосово мляко и прочие. Всякакви комбинации. Аз ползвам много често киселото мляко, защото винаги имам домашно,  но вие може да го замените със заквасена сметана.

 Ако имате непоносимост към лактоза, алергия към млечни и изобщо животински продукти: Заменете млечната част с растително мляко,  а желатина с агар агар. Чиата също е силно желиращ агент. 


Необходими продукти:
/тази височина се постига с ринг 20 см/
  
Блат  
 
100 гр. бадеми/лешници 
100 гр. сушени сливи
50 мл. кокосово масло
3-4 оризови бисквити /може и без тях/ 
 
 
 
 
Крем  
2 големи праскови
300 гр. крема сирене
100 гр. захар
2 ванилии
2 желатина
 
Украса 
1 голяма праскова
50 гр. захар
2-3 с.л. пшенично нишесте
100 гр. бял шоколад 
50 мл. сметана

Начин на приготвяне:

 Подготвяме формата. На дъното поставяме фолио, а по стените ацетатна лента .

 Блендираме ядките,  сушените плодовете, кокосовото масло и бисквитките заедно. Нека не е много ситно. Хубаво е да се усещат съставките. Изсипваме на дъното на формата, притискаме добре и оставяме в хладилника да стегне за около половин час.

 Разтваряме двата желатина в 50 мл. студена вода и го оставяме да набъбне за около 2-3 мин.  Разтопяваме го на водна баня. Смесваме киселото мляко,  кремата сирене,  захарта и ванилията до еднородност.  Ползвайте бъркалка.

 С миксерът не се разбрахме и доста се наложи да чистя след него. 😬

 Добавяме на тънка струйка вече охладилия се желатина като едновременно с това разбъркваме.

Прибавяме нарязаните на кубчета праскови и разбъркваме внимателно, за да не смачкаме плодовете. 

 Изсипваме върху вече охладения блат, заглаждане и прибираме отново в хладилника. Оставете го там за поне една нощ.

 На другия ден предстои най-хубаво. Украса и хапване. ☺

 Обелваме и нарязваме прасковата на кубчета в удобен метален съд. Посипваме я със захарта и варим за около 2-3 минути.

 Отделя се сос,  от който си взимаме 4-5 лъжички и ги добавяме в чашката при нишестето. Разтваряме и връщаме обратно. Бъркаме живичко, понеже бързо сгъстява. Може и да ги пасирате, но някак по-вкусно ми е да се вижда и плодчето. Оставяме на страни да изстине.

 За борда може да ползвате и само сладкарска сметана за разбиване, но украса от ганаш или маслен крем ми е любима. Ето как се прави. На средна температура на котлона стопяваме шоколада заедно със сметаната. Не трябва да завира. Охлаждаме добре. Разбиваме с миксер и пълним пош с желания накрайник.

 Освобождаваме чийзкейка от формата и оформяме борда. Той ни е необходим,  за да не ни избяга прасковената смес. Изсипваме и нея и хайде отново в хладилника за около час. 

 Свежина!💓

Поднасяме с пенливо вино за разкош.😋


Когато си приготвите вкуснотия по моя рецепта, изпратете ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ви в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓



2 коментара: