сряда, 15 юни 2022 г.

Лавандулов чийзкейк с боровинки


    Случи ли се да ви стегне шапката, или за да не ви налазят буби, или за да не ви стегне шапката, защото са ви налазили буби, се обзаведете с лавандула. Бягат като дявол от тамян. Успокоява нервите, спите спокойно.
След жълтите полета с рапица, червените с макове, идва ред и на лавандуловите. Да ви разкажа ли каква прелест са.... Не... Това е пулс, който може да се усети, само ако си там. 
Вземи цвят. Потъркай. Помечтай.
Та като на обикновена гражданка от провинцията, лавандула ми подари приятел. Да ми гони комарите. Леле майко! Аз толкова комари през живота си не бях виждала. То като магнит. Ами сега?! Екстракт не знам как да си взема от туй чудо, но да го изям знам.
    За начало нека ви разкажа как да си  направите лавандулова захар. Освен за нашия лавандулов чийзкейк може да я използвате за ароматизиране на всякакви други сладкиши и бисквитки. Поръсена върху маслено тесто ухае божествено.

Ще ни трябват: 
  • 250 г захар
  • 1 с.л. изсушен цвят от лавандула
Смесваме ги в стъклен буркан, който затваряме плътно с капак и съхраняваме на хладно за около 3-4 седмици.
Пресяваме и е готова.
Ароматът трае няколко месеца.
По същия начин може да ароматизираме и еритритол, ако искаме да избегнем бялата захар.


Лавандулов чийзкейк с боровинки
 
/ринг за торта с  d=18/20 см/

Ще ни трябват:

За блата:
✅ 200 г фурми без костилка
✅ 100 г белени бадеми /накиснати във вода за една нощ/
✅ 50 г кокосово масло

За крема:
✅ 2 ч.л. изсушен цвят от лавандула
✅ 100 г животинска сметана /поне 36% масленост/
✅ 200 г боровинки
✅ 100 г лавандулова захар /еритритол/
✅ 500 г маскарпоне 
✅ 400 г заквасена сметана /или 200 г заквасена сметана + 200 г скир с боровинки/
✅ 1 п желатин /10 г/

Декорация:
✅ Дребни целувки /тук може да видите рецептата/
✅ Карамелизирани бадеми /по рецепта на Супичка/
✅ Боровинки 

Начин на приготвяне: 
Смесваме всички съставки за блата като ги блендираме и застиламе дъното на предварително подготвена форма. 
Стените покриваме с ацетатна лента, за да може по-лесно да освободим чийзкейка и да не се наруши добрият му вид.
Прибираме в хладилник са около 30 мин.

Сметаната с лавандулата кипваме за кратко. Отместваме на страни. Покриваме с капак и така оставяме до пълното изстиване на сместа. Това е времето, през което лавандулата ще отпусне аромата си.

Прибавяме боровинките и пасираме.
Прецеждаме над съда, в който ще си правим крема. Добавяме заквасената сметана и маскарпонето. 
Понякога прибавям скир с боровинки за разнообразие.
Добавяме и захарта като я пресяваме. Разбиваме до пухкав крем.
Разтваряме желатина в 20 мл. студена вода. След като набъбне го разтопяваме на водна баня. Добавяме малко от крема. Разбъркваме и връщаме при останалия крем. Така ще го темперираме и няма да ни стои на бучки.
Изсипваме върху стегналият се вече блат и връщаме в хладилника за около 2 часа.
 
Освобождаваме от формата и ацетатната лента. 
Декорираме по свой вкус. В моят случай съм използвала малки целувки, боровинки и любими карамелизирани бадеми, които правя по рецепта на Супичка. С тази разлика, че запичам нарязани на едро бадеми в сух тиган и ги изсипвам върху хартия за печене. След това с четка нанасям карамела. Както ви е по-лесно и вкусно.
Усетихте ли вече аромата? Лек и ненатрапващ се. А колко е вкусен ако знаете....
Да ви е сладко!

И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар