петък, 22 юли 2022 г.

Торта "Дъга"


Тази торта съм я правила за семейството си само два пъти, но за приятели около десетина.
Харесва се много. Понеже е желана основно заради децата се старая поне някои от хранителните оцветители в блатовете да заменям с натурални. 
За жълто ползвам куркума. 
За зелено - зелен чай от матча или няколко листа спанак, които пасирам с олиото.
За синьо - синя спирулина.
За лилаво- пасирани боровинки, но не е така наситен цвета след изпичане.
За червено - прах от цвекло,  също не си личи че е червено. 
Спанакът и куркумата са ми основни помощници в оцветяването на детските торти.
Блатовете са най-трудоемки, понеже за да се запази пухкавостта им на всеки трябва да се обърне специално внимание. Т.е. всеки се забърква непосредствено преди печене.
Пекох всеки на 200° за около 15 мин. Забележите ли, че крайчетата се запичат. Готов е.
Продуктите, който посочвам са за торта с d=20 см.
Увеличете ги двойно ако желаете по-голяма торта с d=25 см, 
Получава се височина 10 см преди зафилване и декорация.
За пълнеж може да импровизирате. Любим бял крем, плодове....всичко.
Тук ще използвам готов пудинг на прах, което е противно на стила ми, но нека има и вариант за забързани домакини.
Ще ни трябват:
Ринг за торта d=20 см
За всеки блат:
  • 1 яйце /размер М/
  • 50 г захар
  • ванилия
  • 50 г олио
  • 50 г кисело мляко + хранителна боя
  • 1 к. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 70 г брашно
Разбиваме яйцето със захарта до пухкав крем. Добавяме на тънка струйка олиото следвано от смесеното с боичката и ванилията кисело мляко. 
Разтварям оцветителя в киселото мляко
Прибавяме и брашното смесено с бакпулвера и солта. Размесваме с шпатула.
Печем в намаслена и набрашнена тавичка в загрята до 200° фурна за около 15 мин или до запичане на крайчетата.
Получава се мек и сочен блат. 
Оставяме блатовете да се охладят на пълно преди сглобяване.

За крема:
  • 1 пакет ванилов пудинг 
  • 500 г прясно мляко 
  • 50 г захар 
  • 250 г меко масло 
Разтваряме готовия пудинг с 100 г от млякото. 
Останалото загряваме заедно със захарта до завиране. Прибавяме на тънка струйка разтворения пудинг като бъркаме енергично, за да не се образуват бучки. 
Стопявам маслото в топлия крем
Щом се сгъсти достатъчно отместваме от котлона и прибавяме маслото. 
Оставяме да се охлади напълно и разбиваме.
Сиропираме всеки блат с 2 с.л. сок от компот. Блатовете са сочни и не изискват много сиропиране. 
Ако тортата не е за деца, сиропираме с 2 с.л. безцветен алкохол по избор.
Добавила съм малини понеже им е сезона само на една част от блатовете. 
Някои от гостите не обичат този плот и така по-лесно мога да им отрежа парче.
Сглобяваме като редуване блат, сиропиране,  крем, плод и така докато завършим с блат,  който само сиропираме. 
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 12 часа или поне за една нощ.
Зафилването е с швейцарски маслен крем като при тази шоколадова торта.

Да ви е цветно!
Да ви е весело!

И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 





Няма коментари:

Публикуване на коментар